En Sıcak Konular

Sigara stresi azaltmıyor, tansiyonu yükseltiyor

26 Kasım 2010 22:29 tsi
Afyonkarahisar Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) Psikologu Murat Tezcan, sigaranın stresi azaltmadığını aksine içen kişinin tansiyonunu yükselttiğini söyledi.

Tezcan, sigarayla nikotin ihtiyacı karşılandığı için kişinin geçici bir rahatlama hissettiğini ancak stresten kurtulamadığını belirtti.

Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Rehberlik ve Psikoloji Danışmanlık Büro Amirliği tarafından Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencileri ve görevlilerine yönelik 'Sigaraya Son' konulu bir program düzenlendi.

Programda konuşan Afyonkarahisar PMYO Psikologu Murat Tezcan, polisliğin stresli bir meslek olduğunu ve stresli meslekte doyum hazzı alınan şeylere daha çok yönelme olduğunu anlattı. Bu doyumun sadece sigara ile değil kumar, alkol, aşırı para harcama ve yemek yeme olabileceğini dile getiren Tezcan, "Ama şurası bir gerçek. Sigaranın stresi azaltmadığı araştırmalarla tespit edildi. Tam tersine tansiyonu yükselten bir etkisi var. Ama sigara içildiği zaman nikotin ihtiyacı giderildiği için bir miktar rahatlama sağlıyor. Kesinlikle stres üzerinde bir etkisi olmuyor." dedi.

Bağımlılığı kötü bir evliliğe benzeten Tezcan, insana, doyum alınan şeyin ilk başta çok çekici geldiğini söyledi. Belirli bir zaman geçince doyum alınan şeyin bırakılmayacak hale geldiğini aktaran Tezcan, bu aşamadan sonra insanların bağımlı hale geldiğini kaydetti.

Türkiye'de bilinen terör olaylarından yılda 2 ile 3 bin arasında kişinin hayatını kaybettiğini belirten Tezcan, trafik teröründen de yılda 6 ile 7 bin arası insanının öldüğünü bildirdi. Tezcan, sigara teröründen ise Türkiye'de yılda 100 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Dünya geneline bakıldığında bu sayının yılda 4 milyon 900 bini bulduğunu dile getiren Tezcan, sigarının yol açtığı ölümlerin trafik, terör, iş kazaları, intiharlar, AIDS ve benzeri hastalıklardan toplam 5 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Bu açıdan bakıldığında sigarının çok büyük bir problem olduğunun görüleceğini vurgulayan Tezcan, "Bu sorun, polis teşkilatında çok daha fazla. Niye? Çünkü stres altında çalışıyoruz. Yoğun stresten kurtuluşu doyum sağlayabildiğiniz şeylere daha çok odaklanarak sağlamaya çalışıyoruz. Eğer sigaradan doyum sağlıyorsak, sigaraya doğru yöneliyoruz. Yemek yiyerek doyum sağlıyorsa yemeğe doğru yöneliyoruz. Çünkü yaşadığımız stresi bir yerden gidermek zorundayız. Bakıldığı zaman sigara esrar ve eroin kadar bağımlılık yapıcıdır. Sigarayı bırakmak, esrar ve eroini
 
cihan



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,161 µs