En Sıcak Konular

Kosova'da seçim hazırlıkları sürüyor

26 Kasım 2010 21:52 tsi
Kosova'da, 12 Aralık'ta yapılacak olağanüstü parlamento seçimlerinin hazırlıkları yoğun bir şekilde sürüyor.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu (MSK), seçime katılacak 28 siyasi parti, koalisyon, yurttaş girişiminin milletvekili adaylarının adaylıklarını onayladı.

Kosova'daki Türklerin, 1990'da temeli atılan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ve dört ay önce kurulan Türk belediyesi Mamuşa merkezli Kosova Türk Birliği (KTB)arasında seçimini yaparak oy kullanması bekleniyor. KDTP'den 48 ve KTB'den 25 olmak üzere Türk partileri toplam 73 milletvekili adayıyla seçime gidiyor.

Yeni Kosova İttifakı'yla (AKR) koalisyona giren tutucu Adalet Partisi'nden (PD) aday listesinde yer alan eski KDTP Milletvekili Nafiye Gaş ile son oluşumda AKR'den seçilen ve yeniden aynı partiden aday olan Türk milletvekili Suzan Nobırdalı'nın da Türk seçmenlerin oylarına güvendiklerini kaydediyor.

Seçime katılacak siyasi öznelerin seçim pusulalarındaki sıra numarası çekilişinin ardından KDTP'nin seçim listelerinde 28, KTB'nin ise 37'nci sırada yer alacakları belirlendi.

Seçim kampanyası 1 Aralık'ta başlayacak ve 10 gün sürecek. Siyasi partilerin, seçim kampanyasında dürüst ve düzeyli etkinlikler yürüteceklerine dair imzaladıkları sözleşmeyi, seçime ilk defa katılacak ''Vetvendosje" (Kendin karar ver Hareketi), siyasi partilere güvenmediği gerekçesiyle imzalamadı.

Bu arada, sözde Kosova Sırp Belediyeler Birliği, yayımladığı bir bildiriyle seçimlere katılmama kararı alan Sırp partilerini kararlarından vazgeçmeye çağırdı.

Kosova Anayasası'na göre 120 sandalyeden oluşan Meclisin milletvekillerinin seçimi için yapılacak olağanüstü seçimleri, yaklaşık 5 bin yerli ve yabancı gözlemcinin izleyeceği bildirildi.

Bu arada, sayıları yaklaşık 150 olarak açıklanan yabancı gözlemcilerin bir bölümünün Kosova'ya ulaştıkları kaydedildi. Avrupa Seçim Gözetleme Örgütü Ağı (ENEMO) Misyon Şefi Zlatko Vuyoviç, Avrupalı gözlemcilerin yaklaşık 700 seçim yerinde görev yapacaklarını açıkladı.

Seçimleri, Avrupa Birliğinden, Kosova'daki büyük elçiliklerden gözlemcilerin de izlemeleri bekleniyor.

Eski Kosova Başbakanı Haradinay, seçimler için geçici olarak serbest bırakılmasını istedi

Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılaması devam eden ana muhalefet partisi Kosova Refah İttifakı (AAK)lideri Ramuş Haradinay, 12 Aralık'ta yapılacak olağanüstü seçimler için mahkemeden geçici olarak serbest bırakılmasını istedi.

Partisinin milletvekilleri adayları listesinin başında yer alan eski Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay, aynı zamanda hamile olan eşinin Ocak ayında doğum yapmasının beklendiğini de gerekçe olarak gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Kosova basınına yaptığı bir açıklamada, seçim kampanyalarını liderleri Ramuş Haradinay'sız yapacaklarını belirten AAK Başkan Yardımcısı Ardian Cini, Cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürüten Yakup Krasniçi'nin, 12 Aralıkta seçimi kazanacak partiye hükümeti kurma görevini vermeden liderleri Haradinay'ın Lahey'den döneceğine vurgu yaptı.

Savaş Suçları Mahkemesi, Haradinay'ın daha önce tutuksuz yargılanması istemini, tanıkları etkileyebileceği gerekçesiyle reddetmişti.

timeturk



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs