En Sıcak Konular

Putin-Medvedev rakip olmayacak

26 Kasım 2010 21:13 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin 2012'de yapılacak başkanlık seçimlerinde kimin aday olacağına Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le birlikte karar vereceklerini açıkladı.

Berlin'de düzenlenen Ekonomik Forum'da konuşan Putin, "Benim ve mevcut Rusya başkanının uzun süredir karşı karşıya olduğumuz bir soru bu...Ülkenin çıkarına olacak kararı birlikte vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kendisinin bu konuda yeni bir şey söylemeyeceğini kaydeden Rusya Başbakanı, "Ekonomi, sosyal atmosfer ve ülke nereye gidiyor göreceğiz... Ülkemizin çıkarına olacak siyasi kararı da birlikte alacağız" dedi. 2000 yılında Kremlin'e oturan Putin iki dönem başkanlığın ardından koltuğu Medvedev'e bırakmıştı.

Putin'in 2012'de Kremlin'e döneceği değerlendirmeleri yapılırken, Medvedev'in de ikinci döneme yeşil ışık yakan açıklamaları Kremlin'e kimin oturacağı yönündeki tartışmaları sürekli gündemde tutuyor. Anayasa'da yapılan değişikliğe göre yeni başkan altı yıl görev yapacak.

PUTİN: ABD ÇOK HATA YAPTI

Forum'da ABD ekonomisinin kriz sürecindeki yapısı ile ilgili de açıklamada bulunan Putin, "ABD ekonomisi çok güçlü ve vazgeçilemez. Ancak bir çok hata yaptıklarını düşünüyorum. Tüm sorunları para basarak çözemezsiniz. Bilakis, bu durumu daha da kötüleştirir..." eleştirisi getirdi.

Küresel ekonominin dolar bağımlılığından kurtulması gerektiğini savunan Putin, "Son on yılda kötü olarak yaşadığımız ne varsa doların küresel rezerv birimi olarak çok yoğun bir şekilde etkili olmasından kaynaklanıyor. Bu dünya genel ekonomisindeki dengeleri bozuyor" dedi.

Euro'yu daha sağlam bir para birimi olarak değerlendiren Rusya Başbakanı, sorunların yaşandığı Avrupa Birliği ülkeleri Portekiz, Yunanistan ve İrlanda'yı yeterince euroya ağırlık vermemelerini hatırlattı. Putin'in açıklamaları euro'nun dolar karşısında güçlenmesini sağlamazken, euro yüzde 1 değer kaybederek 1,32 dolara geriledi.

HELMUT KOHL, PUTİN'İ ETKİLEMİŞ

Dünyanın rekabet ortamında kalabilmek için Rusya ve Avrupa Birliği'nin bağlarını güçlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Putin, Alman Suddeutsche Zeitung gazetesinin düzenlediği forumda yaptığı konuşmada, "Bu sonuca şu şekilde ulaştım. 1990'lı yıllarda Almanya eski Şansölyesi Helmut Kohl'le St. Petersburg eski Belediye Başkanı Anatoli Sobçak'ın görüşmesini hatırlıyorum... Kohl Rusya ile AB ilişkilerinin gelişmesi gerektiğini savunuyordu. Sovyet döneminde istihbarat servisinde çalışmış bir insan olarak benim düşüncelerimin değişmesinde etkili oldu" şeklinde konuştu.

Putin Almanya ziyareti öncesi kaleme aldığı makalesinde de Avrupa'nın geleceğini Lizbon'dan Vladivostok'a kadar uzanan geniş bir coğrafyada serbest ticaret bölgesinin oluşumunda gördüğünü yazdı. Avrupa'nın teknolojik gelişmişliği ve Rusya'nın kaynakları kullanılarak ortak bir sanayi politikasının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Putin, geleceğin enerji ihtiyacının karşılanması için de ortak enerji sektörüne ihtiyaç olduğunu savundu.

cihan



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,484 µs