En Sıcak Konular

Erdoğan'ın hayali gerçek mi oluyor?

26 Kasım 2010 20:48 tsi
Erdoğan'ın hayali gerçek mi oluyor? Erdoğan'ın "Kendi 'şengen'imizi kuralım'' çağrısı yapmasının ardından bugün çok önemli bir adım geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ortadoğu ve Arap dünyası ülkelerine "şengen uygulaması"nı örnek göstererek "Kendi 'şengen'imizi kuralım'' çağrısı yapmasının ardından bugün çok önemli bir adım geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenecek zirve ile Türkiye, Lübnan, Suriye ve Ürdün arasında 4'lü ticaret ve serbest vize uygulaması ilan edileceğini söyledi.

Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye'yi kapsayan 4'lü ticaret ve serbest vize uygulaması çerçevesinde düzenlenen toplantıda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önemli bir inisiyatifin koordinasyonu için bir araya geldiklerini söyledi. Haziran 2010 tarihinde 4 ülkenin dışişleri bakanları olarak yüksek düzeyde işbirliği konseyi anlaşması imzalandığını ifade eden Davutoğlu, "Türkiye'nin daha önceden komşu ülkelerle gerçekleştirdiği yüksek düzeyde stratejik işbirliği mekanizması anlaşması vardı. Bu şekilde bütün komşu ülkelerle yüksek düzeyde ikili ilişkiler mekanizması kuruldu. Daha sonra Türkiye, Lübnan, Suriye ve Ürdün arasında başbakanımız temasları ile dörtlü düzeye çıkardık. Dört ülke arasında serbest ticaret ve serbest vize anlayışına dayanan çalışma başlattık." dedi.

Sektörel bazda Türkiye'nin ticaret, Suriye'nin enerji, Ürdün'ün ulaştırma ve Lübnan'ın turizm koordinasyonunu sağlayacağını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti: "Dört ülkenin sektörel bazda toplantısı sonrası Şam'da bakanlar düzeyinde toplantı yapılması, Ocak ayı veya Şubat ayı başında İstanbul'da düzenlenecek bir zirve ile dörtlü ticaret ve serbest vize bölgesinin ilanını düşünüyoruz. Başbakanın ziyareti sonrası Türkiye-Lübnan arasındaki serbest ticaret anlaşması tamamlandı. Böylece, dört ülke arasında ikili olarak serbest ticaret ve vize uygulamasına geçildi. Bölgenin geleceği ve kaderi açısından bu çalışma büyük önem arz ediyor."

cihan



Bu haber 1,640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,058 µs