En Sıcak Konular

ABD Sovyet Rusya'nın Afganistan rekorunu kırdı

26 Kasım 2010 17:44 tsi
Bugün hem Afganistan hem ABD hem de Rusya için tarihi gün. ABD öncülüğündeki NATO'nun Afganistan'da teröre karşı verdiği savaşın üzerinden tam 9 yıl 50 gün geçti.

Sovyet Rusya 1979'da komünist bir rejim getirmek için Afganistan'ı 27 Aralık 1979'da işgal ettiğinde, bu ülkede tam 9 yıl 50 gün kalabilmişti. Kızıl Ordu, Afgan mücahitlere karşı ağır bir yenilgiye uğrayarak geri çekildi. Şimdi ABD öncülüğündeki NATO'nun da aynı kaderi paylaşıp paylaşmayacağı tartışılıyor.

ABD'nin New York kentinde Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen terör saldırısının arkasında El Kaide terör örgütünün olduğu ve Afganistan'daki Taliban rejimi tarafından desteklendiğinin ortaya çıkmasının ardından Bush yönetimi, Taliban rejimini devirmek için NATO komutasında Afganistan'a asker gönderdi. Dönemin ABD Başkanı Bush ve NATO hızlı ve kolay bir askeri zafer kazanacaklarını tahmin ediyorlardı.

Afganistan işgal edildikten sonra Taliban rejimi kısa bir süre sonra devrildi. Ancak Afganistan dağlarının Taliban ve El Kaide militanlarından temizlenmesi gerekiyordu ve savaş da bu noktada yeni başlamıştı. ABD komutasındaki NATO zaman geçtikçe büyük bir direnişle karşılaştığını anlamaya başladı. NATO 9 yıl 50 gün içinde 2 binden fazla asker kaybetti. Afgan uzmanların verilerine göre, bu süre içinde 20 bin Afgan sivil yaşamını yitirdi ancak öldürülen sivil sayısının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

SOVYET İŞGALİNDE BİR MİLYON SİVİL ÖLDÜ

Sovyet Rusya'nın Afganistan'ı işgali ise daha kanlı oldu. Sovyetler Birliği Afganistan'ı 500 bin askerle işgal etti. 9 yıl 50 gün içinde Afganistan'da 1 milyon sivil hayatını kaybetti. Savaş boyunca 15 bin Rus askeri ölürken 40 bini de yaralandı.

Afgan mücahitlerin Rusya'yı yenilgiye uğratmasında ABD'nin büyük etkisi oldu. ABD, Afgan mücahitlere silah sağladı. Afgan mücahitler ABD'den aldıkları "Stinger" roketlerle işgalin son dönemlerinde günde ya bir Rus savaş uçağı ya da helikopteri düşürmeye başlamıştı. 

Dönemin Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mikael Gorbatçov'un Glastnost ve Perestroika reformlarını başlatmasıyla bu ülke 9 yıl 50 günlük işgal sonrasında 15 Şubat 1989'da Afganistan'dan çekildi.

NATO 2014'TE ÇEKİLMEYİ PLANLIYOR

Terör uzmanları ABD öncülüğündeki NATO'nun da Sovyet Rusya ile aynı sonu paylaşacağı düşüncesinde. NATO Lizbon zirvesinde Afganistan'da çekilme tarihi olarak 2014 yılını gösterdi. Plana göre, NATO 2012 itibariyle Afganistan'da asker sayısını düşürecek ve 2014'te de güvenliği tamamen Afgan askerlerine devrederek bu ülkeden çekilecek.

PETRAUES: ALINMASI GEREKEN ÇOK YOL VAR

ABD direnişi kırmak için bir yandan Taliban ile barış görüşmeleri arayışına girerken, NATO'nun Afganistan'daki ABD'li komutanı David Petraues, kesin bir çekilme tarihi vermekten kaçınıyor. Petraues NATO'nun özellikle ülkenin kuzeyinde önemli bir başarı elde ettiğini ama daha alınması gereken çok yol olduğunu söylüyor.

Mustafa Karakuş / Hürriyet



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs