En Sıcak Konular

Burun damlaları bağımlılık yapıyor!

26 Kasım 2010 17:07 tsi
Burun damlaları bağımlılık yapıyor!
Uzmanlar uzun süre kullanılan burun damlalarının bağımlılık yapabileceğini söyledi.

Memorial Etiler Tıp Merkezi KBB bölümünden Op. Dr. Atilla Şengör, burun damlası ve burun spreyi bağımlılığının, burun tıkanıklığından rahatsız olduğu için sprey kullanmaya başlayan hastalardan bazılarının başına gelen ve uzun vadede farklı sorunlara da yol açabilecek bir durum olduğunu söyledi.

Şengör, burun spreyi bağımlılarının pek çoğunda, bu tip ilaçlara başlamalarına sebep olan ek bir burun tıkanıklığı nedeni olduğunu belirtti. Şengör, "Örneğin "deviasyon" adı verilen burun eğriliği durumlarında, gribal bir enfeksiyon sırasında sıklıkla burun açıcı spreyler kullanılırsa, burun etleri (konkalar) büzüşür ve eğrilik olmasına rağmen hasta burnundan daha önce alamadığı kadar rahat nefes alır. Bu şekilde burun açıcı damla veya sprey kullanımı sürdürüldüğünde bağımlı hale gelinebilir." dedi.

Op. Dr. Atilla Şengör, burun açıcı damlalar ve spreyler içerdikleri bazı maddeler sayesinde "konka" denilen burun etlerini büzüştürdüğünü ifade etti. Konkalar büzüştüğünde burnun açıldığını ve tıkanıklığın ortadan kalktığını, bu nedenle de hastaların bu ilaçla devamlı kullanmak istediğini ifade etti. Şengör, burun açıcı spreylerin basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında 3-4 günden fazla kullanılmaması gerektiği uyarısını yaptı.

Şengör, uzun süre kullanımlarda, ilacın etkisine bağlı olarak mukoza örtüsünde de bozulmalar olduğunu tıkanma dönemlerinin uzayıp, sprey kullanımının da arttığını, bu durumun mukozanın da özelliğini yitirmesine neden olduğunu ifade etti. Şengör, "Hasta bir müddet sonra nefes alabilmek için ilaç sprey ve damlalara bağımlı hale gelir." dedi.
Hastaları burun spreyi bağımlılığından kurtarmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan bazılarını hasta kendisi de deneyebilir.

Örneğin altta yatan belirgin bir burun eğriliği veya alerji durumu da yoksa, burun spreyini tek taraflı bırakmak, yani bir burun deliğini seçerek o tarafa 2 hafta boyunca sıkmadan diğer taraf ile yetinmeye çalışmak, denenebilir. Bu şekilde sprey sıkılmayan tarafın işlevsel olarak kendini toparlama şansı olur. 2 hafta sonra diğer tarafa kullanım da kesilebilir. Bu aşamada aslında hekim kontrolü altında sistemik dekonjesyon (burun açıcı) ve antialerjik tabletler bu tedavi yönteminin etkinliğini artırır.

Zaman

 



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs