En Sıcak Konular

İsrail'in yeni hedefi Bulgaristan

26 Kasım 2010 16:25 tsi
İsrail'in yeni hedefi Bulgaristan Mavi Marmara krizinin ardından Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına gelen İsrail, yeni müttefik arayışlarını sürdürüyor.

Türkiye'den gördüğü olumsuz tavır üzerine Yunanistan ve Romanya ile askeri alanda işbirliğine giden, Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini geliştiren İsrail'in yeni hedefi ise Bulgaristan.

Türkiye’yle olan ilişkilerin bozulmasının ardından, İsrail Balkanlar'da yeni dost ve müttefik arayışını sürdürüyor. Tel Aviv’in attığı yeni adımlar, İsrail’in Balkan ülkeleriyle istihbarat paylaşımının artırılmasını, ortak askeri tatbikatlar yapılmasını ve karşılıklı turizmin güçlendirilmesini hedefliyor. Bu ülkelerin başında da Bulgaristan geliyor.

Geçtiğimiz yıl içinde İsrail Yunanistan ve Bulgaristan’la yeni ilişkiler geliştirirken, Kıbrıs Rum Yönetimi, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Hırvatistan’la olan bağlarını kuvvetlendirdi. Haaretz'in haberine göre, bu ülkeler Türkiye’de yükselmekte olan yeni radikalizm dalgası ve dünyadaki cihat trendlerinin burada etkisini artırması yönünde bir kaygıyı paylaşırken, İsrail’le ekonomi, teknoloji ve güvenlik alanlarında yeni fırsatlar görüyor.

İsrailli üst düzey bir yetkili, “Büyük bir tehlikenin kendilerini beklediğini fark ettiler. Bu konu Başbakan Benjamin Netanyahu ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov arasında Ocak’ta yapılan görüşmelerde de gündeme geldi” dedi.

MAVİ MARMARA ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

İsrail’in Mavi Marmara baskını Bulgaristan’ın Tel Aviv’le istihbarat ve savunma işbirliği yapma konusundaki motivasyonunu artırdı. Yetkili, Borisov ve Netanyahu operasyonun ardından gelen iki haftada üç görüşme yaparak gemilerden birinde bulunda iki Bulgar gazetecinin serbest bırakılmasını tartıştı.

Borisov, İsrail Hava Kuvvetleri’nin Bulgaristan’daki üsleri ve ülkenin hava sahasını kullanmasını ve böylece askeri işbirliğinin derinleştirilmesini teklif etti. İlk eğitim uçuşlarının yakın zamanda yapılması bekleniyor.

İsrail’in Bulgaristan Büyükelçisi Noah Gal-Gendler, “Geçmişin aksine, Borisov İsrail’le işbirliği yönünde karar aldı. Seçildikten hemen sonra İsrail’e resmi bir ziyaret yaptı ve son 18 yıl içinde İsrail’e gelen ilk Bulgar başbakanı oldu” dedi.

TURİZM HEDEFLERİ YÜKSEK

Bulgarlar, Türkiye’ye gitmekten vazgeçen İsrailli turistlerin, Karadeniz kıyısında bulunan Varna ve Burgaz şehirlerine akın edeceğini umuyor. Bu yılın sonuna kadar 150 bin civarı İsraillinin ülkeye gitmesi bekleniyor. Bulgaristan 2011 itibarıyla bu rakamı 250 bine çıkarmak istiyor.

Gal-Gendler, “Borisov hükümeti bunu bir numaralı öncelik olarak görüyor. İsrail’deki yüksek teknolojinin benzeri bir ekonomi motoru aranıyor ve bizim bunu nasıl başardığımızı bilmek istiyorlar” dedi.

YUNANİSTAN

İsrail’in Yunanistan’la ilişkilerinde de önemli bir gelişme yaşandı. Şubat ayında Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Netanyahu ile Moskova’da bir araya geldi. Papandreu aynı zamanda, temmuz ayında İsrail'e giderek, son 30 yıldır bu ülkeyi ziyaret eden ilk Yunan başbakanı oldu.

Barış sürecinde daha büyük bir rol oynamak isteyen Papandreu, Yunanistan-İsrail ilişkilerinin gidişatının değiştirilmesi gerektiğine karar verdi. Mavi Marmara olayından sonra, Yunan ordusu ve güvenlik güçleri, Papandreu’dan İsrail’le bağların kuvvetlendirilmesi istedi.

Türkiye'nin "Anadolu Kartalı" tatbikatına davet etmediği İsrail, ekim ayında Yunanistan'la ortak hava tatbikatı düzenledi. İki ülke mayıs ayında da Ege Denizi'nde ortak deniz ve hava tatbikatı yapmıştı.

Üst düzey bir İsrailli diplomat, Yunanistan’da ekonomik krizin patlamasıyla, Atina’nın, 60 yıllık Arap yanlısı politikaya rağmen, Arap devletlerinden yardım ya da yatırım alamamanın hayal kırıklığını yaşadığını söyledi.

İsrailli ve Yunanlı yetkililer, o günden bu yana savunma ve strateji işbirliği konularını değerlendiriyor. Yunanistan, Türkiye’ye giden İsrailli tatilcilerin dikkatini çekmeyi de amaçlıyor. İsrail’in Yunanistan’a gönderdiği turist sayısı bu yıl yüzde 200 arttı. Önümüzdeki yıl bu turist rakamının 250 bine ulaşması bekleniyor.

KIBRIS
İsrail, Kıbrıs Rum kesimi ile ilişkilerini geliştirme konusunda da önemli adımlar attı. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Kıbrıslı Rum meslektaşı Markos Kiprianu birçok kez bir araya gelirken, Lieberman son olarak Eylül ayında Kiprianu'nun daveti üzerine Ada'yı ziyaret etti.

Analistlere göre, Kıbrıs Rum kesimi, İsrail için Avrupa Birliği'ne açılan en yakın kapıyı temsil ediyor. Bu açıdan özellikle Türkiye'yle ilişkilerin bozulduğu şu dönemde, İsrail'in Güney Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'yı Brüksel'e uzanan bir köprü olarak gördüğü ifade ediliyor.

ROMANYA
İsrail’in son dönemde yakın ilişkiler kurduğu ülkeler arasında Romanya da bulunuyor.

Ankara'yla Tel Aviv arasında yaşanan diplomatik krizin ardından Türk hava sahasını kullanma şansını yitiren İsrail Ordusu, tatbikat gereksinimini karşılamak amacıyla nisan ayında Romanya'yla el sıkıştı. Kararın ardından, İsrail ve Romanya hava kuvvetleri temmuz ayında 11 gün süren bir tatbikat yaptı. Hatta tatbikat sırasında bir İsrail helikopteri düştü, altı asker öldü.

Öte yandan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Bükreş ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, İran ile olası bir savaşta ülkesinin, İsrail'in ve NATO'nun sadık müttefiki olacağını ifade etti.

 



Bu haber 1,319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,315 µs