En Sıcak Konular

Tunceliler'i bölen fotoğraf

26 Kasım 2010 14:58 tsi
TUNCELİ Üniversitesi’nin akademik eğitim yılı açılışına katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, açılış sonrası Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Cem Evi’nde düzenlenen ‘Birlik Cemi’ne katılması, Tuncelileri ikiye ayırdı.

Alevi dedeleri ve bazı Tunceliler, siyaset için cem yapılmasının Alevi inancında yeri olmadığını savundu. Alevi dedeleri ve bazı sivil toplum örgütleri Aleviliğin yozlaştırılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

Tunceli Üniversitesi'nin akademik yılı açılışı için dün düzenlenen törene katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, üniversitenin yeni hizmet binalarının da açılışında bulundu. İl Kültür Müdürlüğü’nde düzenlenen akademik yıl açılış töreninde Vali Mustafa Taşkesen, Belediye Başkanı Edibe Şahin Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Durmuş Boztuğ birer konuşma yaptı. Ayrıca gazeteci yazar Prof.Dr. Mehmet Altan ilk dersi verdi. Ancak protesto yapabilecekleri ihtimaline karşılık öğrenciler bu derse alınmadı.

AKŞAM BİRLİK CEMİNE KATILDI

İl Kültür Müdürlüğü’ndeki programın ardından Bakan Aydın, dün akşam Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği'nin Cem Evinde düzenlediği ‘Birlik cemine’ katıldı. Birlik cemi öncesi Cem Evi Dedesi Ahmet Yurt, cemde konuk olarak bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın’dan cem evlerinin Alevilerin resmi ibadet yeri olarak kabul edilmesini istedi. Dede Ahmet Yurt, daha önce kendilerini ziyaret eden Cumhurbaşkanı’na da bu talebi ilettiğini belirterek, “Cem Evimizi ziyaret eden Cumhurbaşkanı’mıza da söylemiştim. Cem Evlerimizin Alevilerin ibadet yeri olarak kabul edilmesi talebinde bulunmuştum” dedi.

Cem Evi dedesi Ahmet Yurt, yaptığı konuşmadan sonra bağlama ile iki deyişi seslendirdi. Daha sonra yine Cem Evi dedelerinden Ali Ekber Yurt, bağlama ile semah öncesi Kerbela’da şehit edilen Hazreti Ali’nin çocukları için yazılan ağıtları söyledikten sonra cem törenine geçildi. Cem tutulması sırasında Cem’e katılan bölge illerinin rektörleri ve valileri ile Bakan Aydın, sazlı Alevi deyişlerini büyük bir dikkatle dinledi. Ceme katılan diğer bütün konuklar gibi Devlet Bakanı Aydın ve beraberindekiler de Cemin son bölümünde Kerbela’da şehit edilenler için herkes ile birlikte ayağa kalkarak el ele tutuştu. Cem törenine katılan bir çok kişi, ağıtların okunması sırasında ağladığı görüldü.

KOMİSYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Tören sonrası Cem Evi çıkışında bir gazetecinin cem evlerinin ibadethane sayılması konusundaki sorusuna Bakan Aydın, “Cem evlerinin ibadethane olması konusundaki çalışma artık son aşamaya geldi. Bir komisyon kuruldu, bu statü meselesi için. Ne denmesi daha uygundur, bu konuda çalışmalar devam ediyor. Biliyorsunuz Sivas’ta Madımak Oteli konusu artık bitti. Sanıyorum çok yakın zamanda kurulan komisyon bir araya gelecek. Komisyonda ben yokum, ama komisyonda Alevi vatandaşlarımız var. Aleviliği çok iyi bilen kardeşlerimiz var. Hep birlikte eminim iyi bir karara varmışlardır. Onu da eminim yakın zamanda duyarız” dedi.

BAKANIN KATILMASINA TEPKİ

Tuncelili bazı vatandaşlar ve dedeler, Cem’e katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın’a tepki gösterdi. Alevi dedesi Davut Kuloğlu, “İbadet Cemi böyle siyaset ile olmaz. Gösteriş ile cem yapılmaz. Ceme gelenler hep telkinde bulunuruz, kötülük yapmayın, hile yapmayın, insanları kandırmayın, adam öldürmeyin, fakire fukaraya yardımcı olan Allah’ın ibadetini asla unutmayın. Bunun için cemler asla siyasete alet edilemez” dedi.

Tunceli Alevi Akademisi kurucu üyesi ve eski Tunceli Belediye Başkanı Veli Aytaç ise, “Bu cem gereksizdir. Bu durum tamamen cem evi üzerinde siyaset yapmaktır. Alevi inancında bu tür cemler yapılmaz ve yoktur. Zaten biz Aleviler, bizim inancımıza sahip çıkmayanları ve bizim ibadet yerimizi yani ibadet yaptığımız cem evlerini ibadet yeri kabul etmeyenlerin bu ceme katılmasını da uygun bulmuyoruz. Bu tamamen siyasi amaçlı bir durumdur. Bizler biliyoruz ki Rektör Prof.Dr. Durmuş Boztuğ cem evi ile içli dışlıdır. Hata kendi personelinden kestiği paralarla cem evine kurban aldırdığını biliyoruz. Bunlar kabul edilecek şeyler değildir” diye konuştu.

Emekli öğretmen Kamer Mazaca da, istek üzerine ve siyasi amaçlı cemlerin Alevi inancında olmadığını belirterek, “Bizim inancımızda ısmarlama cem düzenlenemez. Birlik cemi deniliyor. Kiminle kimin birlikteliği için düzenleniyor, bu tartışmaya açık bir konudur” diye konuştu.

Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi, Bakan Aydın’ın katıldığı cem öncesi yaptığı yazılı açıklamada Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın gelişi nedeniyle düzenlenecek birlik cemine tepki gösterdi. Açıklamada, “Öteden beri cem evini yönetenlerle içli dışlı olan, memurlarının maaşlarından kesilen paraları cem evine kurban için ikram eden üniversite rektöründen kaynaklandığını düşünüyoruz. Bir taraftan cem evlerine ibadet yeri değil diyen zihniyetin temsilciliğini yapacaksın, diğer taraftan cem evinden çıkmayarak çeşitli yollarla Alevi inancı ile alay edercesine Fetullahçıların gönderdiği kurbanları, Cem Evi kanalıyla dağıttırıp cemler tertip ettireceksin. Bu Alevilere hakarettir” görüşüne yer verildi.



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,648 µs