En Sıcak Konular

ABD-PKK?

26 Kasım 2010 14:06 tsi
ABD-PKK? Hassas. iyibilgi Ankara

Artık ‘devlet sırrı’ kütüphanesine dönüşen ‘Wikileaks’ binlerce sayfa yeni belge açıklayacağını ilan etti. İşin ilginç yanı, ABD öncekilerden daha fazla paniğe kapıldı ve güçlü iddialara göre, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bir çok müttefiğini diplomatları ile uyararak, “neler açıklanacağını bilmiyoruz, ittifakımızın bozulmasına izin vermeyin” dedi.

Bu “ön alma” hamlesinin Türkçesi şu; bu belgeler içinde ülkenizi ve kamuoyunu rahatsız edecek bilgiler bulunabilir. Belki bir krize neden olabilir. İttifakımız bizim için önemli. Ne olur bu kriz dalgasına kapılıp işleri rayından çıkarmayalım.”

Wikileaks’ın yayınlayacağını vaadettiği belgeler bir çok ülke ile ABD’nin arasını bozabilir. Fakat Türkiye ile ilgili bilgiler-ki bunların içinde ABD’nin PKK’ya gözyumduğuna ilişkin belgeler bulunduğu söyleniyor-Türk kamuoyunun ABD ve genel olarak Batı hakkında zaten “hassas” olduğu bir sürece denk gelecek.

Washington uzun zamandır Türk halkının ABD’ye yönelik eleştiri ve kaygılarını onarmaya çalışıyor ve artık bunu hemen herkes biliyor. Fakat aradan geçen zamanın büyük ilerlemeler getirdiği söylenemez.

Belki anketlerde birkaç puanlık iyileşme izlense de, genel olarak Türk kamuoyu ABD’ye yönelik ciddi kaygılar ve kritikler besliyor. Üstelik bu çizgi, Barack Obama’nın Başkan olduğu, Türkiye’ye geldiği dönemde minik bir düşme gösterdiyse de, hâla “sıcak duygular” soğumuş değil.

Türk kamuoyu AB ve Batı politiları hakkında da şikayetçi ve hepsi için rahatlıkla söylenebilir ki bir “güven” sorunu bulunuyor.

İşte şimdi bu Wikileaks belgeleri gerçekten de tatsız kırılmalara yol açabilir. Türk kamuoyu yaygın biçimde ve uzun yıllardır, ABD’nin terör örgütüne arka çıktığını düşünüyor-gündeme gelen, örneğin Eşref Bitlis’in uçağının düşmesi vakasında olduğu gibi-bunun izlerini sürüyor. Böyle bir çok vaka da yıllardır anlatılıyor.

Hele hele, "ABD’nin terör örgütüne silah verdiği ve/veya saldırılarını gözardı ettiği"ne ilişkin somut belge, rapor, diplomatik not vb kanıtlarla karşılaşırsa, anketlerde Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren oranlara “yüzlük” kriterlerin yetmeyeceği kestirilebilir... Açıkçası böylesi bir durum Türk iç politikasındaki dengeleri de etkiler!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    27,672 µs