En Sıcak Konular

31 Temmuz'dan sonraki cezalara af yok

26 Kasım 2010 13:43 tsi
Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa taslağı, en geç hafta başında Meclis’e gelecek.

Vergi ve sigorta prim borçları başta olmak üzere kamunun çok sayıda alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören taslak, tahsil maliyeti yüksek olan küçük alacakların ise silinmesini öngörüyor. Bunlar arasında cezası 120 liranın altında olan trafik ve çevre cezaları da bulunuyor.

Silinmesi düşünülen küçük miktarlı alacaklar arasında 31 Aralık 2004 öncesi her bir tür ve dönem itibariyle 50 TL’lik alacaklar ile 31 Temmuz 2010 öncesi verilmiş idari para cezalarından 120 TL’lik alacaklar yer alıyor. 

İŞTE SİLİNECEKLER

Maliye Bakanlığı’nın idari para cezaları arasında trafik cezaları; çevre cezaları ile diğer idari para cezaları yer alıyor. Silinmesi öngörülen trafik cezalarında üst sınır 120 lira olarak belirlendi. Buna göre 120 liranın altındaki trafik cezaları silinecek. Bunlar arasında emniyet kemeri takmama, araba seyir halindeyken cep telefonu ile konuşma, arabadan dışarıya çöp atma, kül tablasını yola boşaltma ile yanlış yere park etme cezaları dikkat çekiyor.

Çevre cezaları içindeyse yere tükürme cezası silinecek. 

ALKOLLÜYE SİLME YOK!

Ancak 120 liranın üstündeki trafik cezalarında ise cezanın ana para tutarında bir değişiklik olmayacak. Cezanın ödenmemesi dolayısıyla işleyen gecikme zammının yüzde 50’si silinecek. Ceza bugüne enflasyon oranında güncellenerek getirilecek. Silinmeyecek cezalar arasında  alkollü iken araç kullanma, ruhsatsız ve ehliyetin olmaması, aşırı hız, hatalı solama gibi suçlar yer alıyor.

HANGİLERİ SİLİNECEK?

Buna göre: Maliye Bakanlığı’nın 31 Aralık 2004 öncesi her bir tür ve dönem itibarıyla 50 TL’lik alacakları, 31 Temmuz 2010 öncesi verilmiş idari para cezalarından 120 TL alacaklar, Gümrük Müsteşarlığı’nın 31 Temmuz 2010 öncesi her bir tür ve dönem itibarıyla 50 TL’lik alacakları. 31 Temmuz 2010 öncesi verilmiş idari para cezalarından 60 TL’lik alacaklar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 31 Temmuz 2010 öncesi işyeri bazlı 50 TL’lik alacakları silinecek.

GERÇEK DIŞI BEYANLARA YAŞLI İSTİSNASI

Hak etmediği halde, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz vatandaş aylığı alanlar da af kapsamına alınıyor. Mevcut uygulama bu kişilerin hak etmedikleri aylıklarının yüzde 50 fazlası ile geri alınmasına hükmediyor. Yeni düzenleme ise yüzde 50 fazlanın silinmesini; sadece hak etmedikleri tutar kadarının geri ödenmeni öngörüyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda soruları yanıtlarken bazı borçların yeniden yapılandırılmasını öngören yasa taslağının en geç hafta başında Meclis'e gönderileceğini söylemişti. Babacan, taslak üzerindeki çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, kapsamının genişlediğini, yeni konuların gündeme geldiğini açıklamıştı.

hurriyet



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,557 µs