En Sıcak Konular

Kuzey'den Güney'e yine uyarı!

26 Kasım 2010 13:15 tsi
Kuzey'den Güney'e yine uyarı! Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD'nin sınırda yapacağı ortak tatbikatın bölgeyi savaşın eşiğine getireceği uyarısında bulundu.

Kore Kardeşler savaşın ayağını gıdıklıyorlar


Amerikan savaş gemileri, Pazar günü başlayacak tatbikata katılmak için Sarı Deniz'e ilerliyor. Muhriplere nükleer yakıtla çalışan bir uçak gemisi öncülük ediyor. Kuzey Kore'nin Salı günü Güney Kore'ye ait bir adayı topçu ateşine tutması sonucu ikisi sivil dört kişi ölmüştü. Savunma Bakanı istifa ettiSaldırı karşısında pasif kaldığı eleştirileri üzerine istifa eden Kim Tae-young'ın yerine yeni savunma bakanı atandı. Yeni Bakan Lee Hee-Won, Devlet Başkanı'nın güvenlik danışmanlığını yürütüyordu.

Kuzey Kore, ilk ateşin Güney Kore'den geldiğini söylüyor. Pyongyang'a göre Güney Kore, bölgedeki askeri tatbikat sırasında Kuzey Kore karasularına ateş etti. Güney Kore, çatışmanın yaşandığı Yeonpyeong ve yakınlardaki başka bir adada asker sayısını artırmış, benzeri olaylarda farklı tutum sergileyeceğini duyurmuştu. Kuzey Kore resmi haber ajansı, "Kore yarımadasında, sorumsuz unsurların, Kuzey Kore'yi hedef alan pervasız planları nedeniyle adım adım savaşın eşiğine geliniyor" dedi. Pyongyang, "Güney'deki savaş kışkırtıcılarının herhangi bir askeri tahrikine, hiç tereddüt etmeden karşılık vereceğini duyurmuştu.

Saldırıdan önce planlanmış olmasına rağmen, dört gün sürecek tatbikatın, Kuzey Kore'nin başlıca müttefiki Çin'i de rahatsız ettiği öne sürülüyor. Bununla birlikte Çin, son gerilimde taraf olmaktan kaçınmış ve iki ülkeye de itidal çağrısında bulunmuştu.

Tatbikatın yapılacağı tartışmalı Batı sınır hattında geçmişte de iki ülke arasında çatışmalar yaşanmıştı. Mart ayında bölgede bir Güney Kore gemisinin batması sonucu 46 asker öldü. Uluslararası bir heyet, yaptığı soruşturmada geminin Kuzey Kore tarafından batırıldığı sonucu vardı. Kuzey Kore bu suçlamayı reddetti.

Bu olayın ardından, 1950-53 Kore savaşından sonra hala ateşkes anlaşması imzalamayan iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gerginleşti.

 



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,934 µs