En Sıcak Konular

Krizde yeni adres Portekiz!

26 Kasım 2010 11:31 tsi
Krizde yeni adres Portekiz! Financial Times'ın Almanya baskısında, Euro ülkelerinin Portekiz'e yardım talep etmesi için baskı yaptıklarını yazdı.

Euro Bölgesi üyelerinin çoğunun, Portekiz'e Avrupa kurtarma fonundan yardım talep etmesi için baskı yaptığı iddia ediliyor.

ntvmsnbc'nin Financial Times'ın Almanya baskısında yer alan bir haberden aktardığına göre, borçlanma maliyetinin sadece İrlanda değil, Portekiz ve İspanya'da da rekor seviyelere ulaştığını yazıyor ve piyasa uzmanlarının, krizden daha büyük Euro üyelerinin dahi etkilenebileceği yorumunu aktarıyor.

Portekiz parlamentosu bugün gelecek yıl için kemer sıkma önlemleri içeren bütçeyi onaylamaya hazırlanırken, bu oylamanın gergin mali piyasaları yatıştırmasının pek mümkün görünmediği yorumu yapılıyor.

Gazetenin bugünkü sayısında yer alan haberde Euro Bölgesi ülkeleri, ekonomisi çok daha büyük olan İspanya'yı da aynı duruma düşmekten kurtarmak amacıyla Portekiz'in de yardım alması gerektiğini savunuyor.

Pek çok analist, İrlanda'dan sonra Portekiz'in de Avrupa yardım fonundan destek isteyeceği görüşünde. Portekiz'in ardından İspanya'nın da ayını yolu izlemek zorunda kalacağı düşüncesi ise kaygı yaratıyor.

Öte yandan, İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, Brüksel, Euro bölgesine ayrılan 440 milyar Euroluk yardım fonunu ikiye katlamaya yönelik bir hazırlık içinde değil. Alman Die Welt gazetesi, Avrupa Komisyonu'nun sıkıntı içindeki diğer ülkelere de yardım edebilmek için böyle bir hazırlık içinde olduğunu yazmıştı.

Avrupa Merkez Bankası yönetim konseyinden Axel Weber de Avrupa Birliği ile Uluslararası Para Fonu IMF'nin desteğinde mevcut miktarın yeterli olduğu görüşünü savundu.

Bununla beraber, İspanya ve Portekiz'in borçlanma maliyetinin artması, İrlanda ve Yunanistan'ın ardından uluslararası yardım talep edecekleri yolundaki kaygıları güçlendirdi.

KALICI MEKANİZMA ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

Avrupa basınında, Fransa ve Almanya'nın derin mali sıkıntı içindeki Euro bölgesi devletleri için kalıcı kriz çözüm mekanizması yaratmaya yönelik hazırlıklarda bir anlaşmaya varmaya yakın olduklarını, anlaşmanın önümüzdeki bir kaç gün içinde ilan edilebileceğini savunuyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dün yaptıkları telefon görüşmesinde 440 milyar Euroluk kurtarma fonunun yerini alacak yeni bir kriz çözüm mekanizmasının koşullarını görüştü. İki lider, mevcut fonun, olduğu şekliyle 2013 yılına kadar korunması üzerinde uzlaştı.

Paris ve Berlin bu sayede, gelecekte devlet borçlarının yeniden yapılandırılması sürecine özel sektörü de dahil etmeye yönelik ekim ayında açıkladıkları girişimin mali piyasalarda yarattığı kaygıları yatıştırmak istiyor.



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs