En Sıcak Konular

İki ülke yeni bir merkez haline geldi

26 Kasım 2010 11:29 tsi
Financial Times' ın yorumu Türkiye ve İran'ın ilişkilerinin süpergüçleri kıskandıracak cinsten olduğu şeklinde oldu...

Dünyaca ünlü Financial Times Gazetesi, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin sıcak ve samimiliğinin bu ülkeleri yeni bir ticari merkez haline getirdiğini ve buna Amerika birleşik Devletlerinin çok kızdığını yazdı. Türkiye ve İran ilişkilerine geniş yer verilen gazetede bakın hangi tespitlerde bulunuldu...


Ankara'daki Hükûmet Tahran ile Olan Ekonomik İlişkilerini Geliştiriyor ve ABD'yi Kızdırıyor

Türkiye ABD'nin kendisini uyarmasından pek etkilenmiş gözükmüyor. Dün İstanbul'da gerçekleştirilen Adabank'ın satışı ile ilgili bir ihaleye İran da katıldı. İran'ın Türkiye'de bir bankaya sahip olması, uluslararası izolasyon altında bulunması -özellikle ABD'nin İran'a ambargo uyguladığı biliniyor- nedeniyle, kendisi için olumlu bir durum olacaktır. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, yapılan teklifleri düşük bulduğu için ihale tekrarlanacak.

Washington ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükûmetinin Tahran ile ilişkilerini geliştirmesinden rahatsızlık duyuyor. NATO üyesi Türkiye, İran ile ticarette gittikçe bir merkez ülke hâline gelmeye başlıyor. İran'ın başka ticari ortakları ABD'de takibata uğrayacakları endişesiyle ülkeyle ticaretten çekiniyorlar.

İran'ın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ithalatın 2010 yılı itibarıyla büyük ölçüde arttığı dikkat çekiyor. Türkiye'nin İran'dan petrol ve doğal gaz ithal ettiği biliniyor. İran ile ekonomik ilişkilerde bulunan iş adamı Mehmet Koca, İran'a yaptırım uygulanıyor olmasının Türkiye'de psikolojik olarak olumsuz etki yarattığını söylüyor.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Amerikalıların İran konusunda çok fazla hassas olduklarını belirtirken, buna rağmen Türk bankalarının BM'nin yaptırım kararına uyduklarını vurguladı.

İran'ın Türkiye'de Mellat adlı bir bankaya sahip olduğu biliniyor. Söz konusu banka BM'nin yaptırım listesinde yer alıyor ve İstanbul, Ankara ve İzmir'de şubeleri bulunuyor.

Hamburg'taki İran-Alman Ticaret Odası yetkilisi Michael Tockuss, Almanya'daki bankaların İran ile doğrudan ticari ilişkilerini bitirdiklerini ve bu bakımdan Türkiye'nin yeni bir seçenek olduğunu düşünüyor. İran ile gerçekleştirilen ticaretin Türkiye üzerinden yapılması gittikçe gündeme gelmeye başlıyor.

KAYNAK: FİNANCİAL TİMES
ÇEVİRİ   : BYEGM




Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,023 µs