En Sıcak Konular

Morales'ten ABD'ye davranış dersi

26 Kasım 2010 10:40 tsi
Bolivya Devlet Başkanı Morales, ABD'ye "sen ne dersen de, biz kendi dostlarımızı kendimiz seçeriz" mesajı gönderdi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ülkesini ziyaret eden ABD Savunma Bakanı’na açık bir mesaj verdi: "ABD ne düşünürse düşünsün, Latin Amerika ülkeleri kendi dostlarını ve İran da dahil olmak üzere kendi iş ortaklarını kendileri seçer."

Renkli bir kişiliğe sahip olan solcu liderin bir bölgesel savunma konfernasının açılışında yaptığı ve bir saat süren konuşmasını dinleyen delegeler arasında ABD Savunma Bakanı Robert Gates de bulunuyordu. 

Cnntürk'ün haberine göre Morales, konuşmasında Gates’in adını vermedi, ancak konuşmanın alkış alan bölümleri hep CIA’nin eski başkanı olan Gates’i hedefleyen bölümler oldu. Morales, Bolivya’nın ABD’den daha demokratik olduğunu söyledi ve ABD’nin müdahale etmekten vazgeçmesi halinde tüm bölgede demokrasinin daha da gelişeceğini vurguladı. Morales, İran ve Rusya ile iş yapma konusuna da değindi ve ABD’nin bu konuda şikayetçi olmaya hakkı olmadığını belirtti. Morales’in, “Benim hükümetim altındaki Bolivya dünyada herkesle anlaşma da yapar, ittifak da kurar. Kimse bize yasak koyamaz” şeklindeki sözleri alkış aldı.

Morales, Bolivya ile Venezuela, Küba ve İran arasında iş anlaşmaları ve ittifaklar oluşturmuş, özellikle de Tahran ile ilişkileri yüzünden ABD’nin eleştirilerine hedef olmuştu. Bolivya geçtiğimiz ay askeri eğitim ve ulaşım için İran yapımı uçak ve helikopterlerin alımıyla ilgilendiğini açıklamıştı. Bolivya ayrıca İran ile ortak bir nükleer enerji santrali inşa edip yine ortak bir kalkınma bankası kurmaya hazırlanıyor. Morales’in bir saat süren monoloğunu dinleyen delegeler arasında bulunan Gates’in duydukları nedeniyle moralinin pek de bozulmadığı gözlendi. Robert Gates bir gün önce yaptığı açıklamada İran ile iş yapan ülkelerin İran’a karşı uluslararası yaptırımlar uygulandığıunı hatırlaması gerektiğine dikkat çeken bir uyarıda bulunmuştu.

Bolivya her yıl ABD’den 70 milyon dolar yardım alıyor ve bu yardımın büyük bir bölümü halkın beslenmesi ve sağlık programları için harcanıyor.

dunyabulteni



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,733 µs