En Sıcak Konular

Çin rahatsız!

26 Kasım 2010 09:51 tsi
Çin rahatsız! Ejderha'yı kedi sandılar...

NATO Lizbon zirvesinde alınan kararlardan birisinin NATO-AB ilişkilerini yeniden belirlemek olduğu açık. Türkiye AB üyesi olamadıkça da bu projenin en önemli ayağının işlemeyeceği ortada. Füze sistemine ait radarlar Türkiye’ye yerleşecek, Afganistan ya da başka yerlerdeki maliyette Türkiye daha fazla rol üstlenecek, belki bu faaliyetlerin kumandalarında daha fazla temsil edilecek, kısacası Avrupa güvenliğindeki rolü yeniden artacak, ancak AB kararlarına katılamayacak. Bu durum sürdürülebilir ilişkilere karşılık gelmiyor ve Türkiye’nin sadece AB güvenlik politikalarında “danışılacak ülke” olması da yeterli bir çözüm üretmiyor.

Türkiye’nin AB üyesi olmaması, NATO’nun yeni stratejisindeki tüm diğer başlıkları da etkileyebilecek nitelikte. “Daha etkin, daha katılımcı” sloganıyla özetlenen strateji, Rusya’nın NATO faaliyetlerine daha fazla dahil olmasını öngörüyor, ki bu Afganistan’a “eğitim” desteği verecek olmasıyla başlamış durumda. Afganlılar bu işe ne kadar sevindiler bilinmez. Zira eski düşman, yenilerle birlikte ülkelerine geliyor. Ancak, NATO ile Afganistan arasında imzalanan memoranduma göre NATO 2014’de bu ülkeden çekilecek. Dolayısıyla Karzai, bu tarihe kadar ne yapıp edip ülkede güvenliği sağlayacak mekanizmaları kurmak zorunda, güvenilir bulduğu ülke ise Türkiye.

NATO’nun doğrudan İran’ı hedef almayan ancak denetimsiz füze kullanabilecek yönetim ya da kuruluşlara karşı korunma sağlayan yeni stratejisi, klasik NATO ordularında değişim yapılmasını gerektiriyor. Teknolojik üstünlüğün asker üstünlüğüne tercihi söz konusu, dolayısıyla askeri birimlerin küçülmesi, bazı komutanlıkların iptal edilmesi gerekiyor. NATO üyesi AB ülkeleri bu işe başlamış durumda, hem maliyeti azaltma hem de işlevsel olma derdindeler. Bu gelişmenin Türkiye’de baş ağrıtıcı bir sürece işaret edeceği söylenebilir. Zira değişecek olan sadece ordu yapısı değil aynı zamanda bir zihniyet yapısı olacak ve tehdit tanımı eskisi gibi olmayacak. Türkiye’nin atacağı adımlar büyük ölçüde AB’ye güvenmesinden geçiyor.

Lizbon NATO zirvesini tarihi dönüm noktası olarak değerlendirmeyi olanaklı kılan konulardan bir diğeri ise, son derece dolaylı olarak, İran sorununu NATO bünyesine taşıması. İran da bunu farkında ki zirvenin yapıldığı sıralarda füze denemesine girişti, gözdağı verdi. Türkiye’yi şimdikinden daha zor durumda bırakacak bir durum olmadığı, tersine tek tek ABD, Fransa ya da başka ülkeleri ikna etmeye çalışmak yerine meseleyi NATO gündeminde tartışması avantajlı bile olabilir. Türkiye, İran’a karşı alınacak her önlem söz konusu olduğunda İsrail’i gündeme getirebilir ve bu yolla aslında NATO bir yandan İran’ı denetlerken İsrail’e de dolaylı baskı oluşturabilir; ABD ve Rusya’nın olmasını istedikleri de tam bu.

Tüm kararlar ve ilan edilen strateji, 2020 yılına kadar aşamalı olarak uygulanacak, 2012’de ise ilk somut adımlar atılacak. 2013 AB bütçesinde Türkiye yer almaz ise, stratejinin AB-NATO ayağında sorunlar çıkabilir. Ancak en az bu konu kadar önemli olan bir diğer konu, NATO yeni stratejisi kapsamındaki NATO-Rusya ittifakından en fazla kimlerin rahatsız olacağı. AB’nin Rusya’ya dayanıp ABD ile mesafe almaya niyetli ülkeleri bu gelişmeden çok mutlu olmasalar da, esas dikkat edilmesi gereken oyuncunun Çin olduğu söylenebilir. ABD, Avrupa ve Rusya’dan oluşan bir stratejik taraf, Çin’in kendisinin hedeflendiğini düşünmesine yol açabilir. Bundan sonra, İran’ı Çin ile daha samimi, Hindistan’ı Çin ile daha sorunlu görmek olası. Tabii eğer Çin’i de sisteme çekmek gibi bir beklenti yoksa.

Beril Dedeoğlu / Star



Bu haber 1,559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,665 µs