''Yargıtay'' yorumu | " /> ''Yargıtay'' yorumu | "/>

En Sıcak Konular

Türk’ün ''Yargıtay'' yorumu

26 Kasım 2010 09:48 tsi
Türk’ün ''Yargıtay'' yorumu

Yargıtay'ın sıra bekleyen 1 milyon 600 bin dosya ile ağır iş yükü altında olması tartışılmaya devam ediyor.

Bugün'ün gündeme getirdiği olayda, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de "İş yükü adil yargılama hakkını engelliyor" diyerek 6 daire daha açılmasını talep etmişti. Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk de, Yargıtay'ın aşırı bir yük altında olduğunun aşikar olduğunu belirtti. Gerçeker'in 'daire sayısı artırılmalı' önerisinin sistem devam ettiği sürece yükün altından kalkılamadığını ortaya koyduğunu ifade eden Türk, bölge adliye mahkemelerinin hayata geçirilmesi ile sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

Hikmet Sami Türk, Yargıtay'da biriken dosya yükü nedeniyle daire sayısının artırılmasının değerlendirilebileceğini kaydetti. Türk, asıl yapılması gerekenin; kanunu çıkmış ve HSYK tarafından nerelerde kurulması belirlenmiş olan bölge adliye mahkemelerinin bir an önce faaliyete geçirilmesi olduğunu belirtti.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ KURULMALI

Yargıtay'ın çok aşırı bir yük altında olduğunun bir gerçek olduğunu vurgulayan Türk, adli yargıda istinaf mahkemelerinin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi. Bu konuda, bölge adliye mahkemeleri kanununun çıkartıldığını ancak uygulanmadığını hatırlatan Türk, şöyle konuştu:

"HSYK, 9 bölgede adliye mahkemeleri kurulmasını kararlaştırdı. Ancak bu uygulamaya geçirilemedi. Bu yapılırsa bir ara kademe olarak bölge adliye mahkemeleri hem adil yargılama ilkesinin daha iyi gerçekleşmesini sağlayacak hem de Yargıtay'ın yükünü hafifletecektir."

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in daire sayılarının artırılması görüşünün değerlendirilebileceğini söyleyen Türk, "O bugünkü sistem içerisinde yapılmış bir öneridir. Ancak, bölge adliye mahkemeleri kurulursa, belki Yargıtay'ın bazı daireleri azaltılması yoluna gidilebilir. Ama Sayın Gerçeker'in söylediği bugünkü sistem devam ettiği takdirde, Yargıtay'ın mevcut dairleri ile bugünkü yükün altından kalkmakta zorlandığı açık. Bu öneri değerlendirilebilir ama asıl yapılması gereken kanunun çıkmış, HSYK tarafından nerelerde kurulması belirlenmiş olan bölge adliye mahkemelerinin bir an önce kurulmasıdır. Hatta aynı biçimde idari yargıda da bölge idare mahkemelerinin istinaf mahkemesi durumuna getirilmesi gerekir" dedi. 

ADİL YARGILAMA GERÇEKLEŞİR

Hikmet Sami Türk, ilk derece mahkemelerinin verdiği karara karşı kanun yolu olarak sadece temyiz olanağı olduğunu yineledi. İlk derece mahkemesinden çıkan ve önemsiz sayılabilecekler dışındaki bütün davaların temyiz yoluyla Yargıtay'ın önüne geldiğini ifade eden Türk, "Yargıtay'ın hukuk ve caza daireleri ağır iş yükü altındadır. Bölge adliye mahkemeleri çalışmaya başlarsa bunlar ilk mahkemelerden gelen davaları hukuk ve esas yönünden inceleyebilecektir. Burada bir kez davadan esastan görüşülmesi söz konusu olabilecektir. Burada verilecek kararlara temyiz yolu açıldığı takdirde davaların önemli bir bölümü bu kademe de zaten sonuçlanmış olacak. O nedenle Yargıtay'ın iş yükü hafifleyecektir. Davaların ikinci kez inceleme olanağı sağlanmış olduğu için adil yargılama ilkesi de tam olarak gerçekleşecektir" şeklinde konuştu.

bugün



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,228 µs