En Sıcak Konular

IMF hesabı Mayıs 2013’te kapanacak

26 Kasım 2010 09:02 tsi
IMF hesabı Mayıs 2013’te kapanacak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumunda, borç yönetimine ilişkin bilgi verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, güçlü rezerv tutulması politikasına devam edileceğini belirterek, “Ortalama vade, piyasa koşullarının elverdiği ölçüde uzatılacak. 10 yıldan daha uzun vadeli ihraç alternatifleri de değerlendirilecek” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumunda, borç yönetimine ilişkin bilgi veren Babacan, iç borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsinden sabit faizli enstrümanlarla gerçekleştirileceğini belirtti. 2009’da yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşen iç borç çevirme oranının 2010 yılı sonunda yüzde 90 civarında olmasının beklendiğini kaydeden Babacan, bu oranın 2011 yılı için yüzde 88 programlandığını söyledi.

1.8 milyar liralık görev zararı

Babacan, bu yıl görev zararları kapsamında KİT’lere toplam 1 milyar 827 milyon lira ödeme yapılacağını belirtirken, bu kapsamda, TMO’ya 780, TKİ ve TTK’ya yoksul ailelere kömür yardımı için 683 milyon, TCDD’ye 326 milyon TL aktarılacağını belirtti. Sermaye transferi olarak da KİT’lere 2010’da toplam 3 milyar 959 milyon lira aktarılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Kriz senetleri de kapatılacak

Babacan, 2001 krizi sonrasında Merkez Bankasına ihraç edilmiş olan 18.8 milyar lira tutarındaki nakit dışı devlet iç borçlanma senedinin, 2010 yılında yapılan 8 milyar liralık itfayla tamamen ödendiğini de belirterek, “yıl sonu itibarıyla 2001 krizinin son tortularının temizlenmiş olacağını” kaydetti.

Elektronik ödeme sistemi

Babacan ayrıca, “Kamu Elektronik Ödeme Sistemi”nin yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini belirterek, söz konusu sistemle genel bütçeli idarelerin bütün tahsilat ve ödeme işlemlerini Merkez Bankası tarafından Hazine hesaplarının alt hesapları aracılığıyla ve elektronik olarak gerçekleştirileceğini anlattı.

IMF borcu kapanacak

Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) kullandığı kredilere ilişkin borç stokunun 2010 sonu itibarıyla 6 milyar doların altına gerileyeceğini belirten Ali Babacan, IMF’ye borçların 2013 yılının Mayıs ayında tamamen ödenmiş olacağını söyledi.

2011’de çiftçi ve esnafa 1.1 milyar TL verilecek

DEVLET Bakanı Ali Babacan, çiftçi ve esnafa düşük faizli kredi uygulaması çerçevesinde 2011 yılında 1.1 milyar TL kredi desteği verileceğini söyledi. Babacan, 2010 sonu itibariyle düşük faizli kredi kullandırımı nedeniyle oluşacak gelir kaybı karşılığında yapılacak ödemelerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri için 300 milyon TL, Halk Bankası için de 150 milyon TL olacağı tahminini aktardı.

hurriyet



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,315 µs