iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

O uyarıdan Türkiye'ye geldi mi?

25 Kasım 2010 14:13 tsi
O uyarıdan Türkiye'ye geldi mi? Önümüzdeki günlerde ABD yönetimi iyice köşeye sıkışabilir. Ve bu sefer politik gerginlik sadece ABD sınırlarında kalmayacak gibi gözüküyor. Türkiye bu dalgadan nasibini alacak mı? iyibilgi özel

Hükümetlerin gizli dosyalarını yayınlayan, Avustralyalı Julian Assange isimli aktiviste ait olan Wikileaks sitesi, ABD'nin Irak işgali hakkında yeni dosyalarla gündeme gelmeye hazırlanıyor. Eski yayınlara göre 7 kat daha fazla dosya içerecek son dalga, dünya kamuoyunun gündemini önümüzdeki günlerde hayli oyalayacağa benziyor. Dosyalar yayınlanmadan, konunun muhattabı ABD yönetimi şimdiden hazırlıklara başladı.

ABD müteffiklerini "hassas dosyalar" konusunda uyarmaya başladı.

CBC News'ın haberine göre ABD'nin Kanada elçisi David Jacobson, Kanada Dışişleri Bakanı Lawrance Cannon'u "hazırlıklı olmaları" için telefonla aramış. CBC'nin ismini vermediği ABD yetkililerine göre dosyalar, çok gizli konuşmaları içeriyormuş. Gene ABD yetkililerine ait olduğu belirtilen konuşmalar, muhattap ülkeler ile ABD'nin arasını gerecek nitelikte muhteviyata sahipmiş.

Yani işin özü, Wikileaks'in yayınlayacağı dosyalar, sadece Irak ile değil, ABD'nin birtakım başka ülkelerle arasını açabilecek düzeyde. Ve bu konuda ilk işaret fişeği Kanada'ya ait.

Şimdilik bu uyarıdan payını alanlar arasında sadece Kanada'nın adı geçiyor.

Peki ya Türkiye? Uyarı Kanada'ya gittiyse (ki neden Kanada?) Irak'ın komşusu Türkiye çok büyük ihtimalle bu dosyalardan payını alacaktır.

AKP hükümeti bu konuda hazırlıklı mı, ABD'den herhangi bir uyarı geldi mi (ki ABD'nin Türkiye elçisi  diye bir şey şu an yok!) henüz bilmiyoruz.

Ancak görünen o ki, önümüzdeki günlerde, Türkiye'nin gündemi, Irak ve ABD yüzünden tekrar hareketlenebilir.

Mehmet Ali Birand'ın bugünkü köşe yazısında kaleme aldığı uyarısı da, tesadüfe bakın ki, tam zamanında geldi:

"Bir şeyler yapılmadığı, gereken önlemler alınmadığı taktirde, Ankara’nın Washington ile yollarının bir daha kolay kolay birleşmeyecek şekilde ayrılmak üzere olduğunu hissettim."

Türkiye - Irak - ABD üçgeninde yaşanan son polemiklere ne demeli? Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin sonradan yalanladığı olaylı röportajından ("Türkiye yanlış ata oynadı") ABD’nin Ankara eski büyükelçisi Eric Edelman’ın AKP hakkındaki sözlerine ("ABD AKP’yi şımartmasın artık"), son bir ayda çok sıcak bir gündem yaşandı. Bunların üst üste gelmesi tesadüf müydü?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,309 µs