En Sıcak Konular

Devireceklerdi!

25 Kasım 2010 12:49 tsi
Devireceklerdi! İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın ülkeyi kural dinlemeden yönettiğini söyleyen milletvekilleri, istifasını istemek üzere imza toplamaya başladı. Kampanya büyüyünce ülkenin ruhani lideri Hamaney müdahele ederek Ahmedinecad’ı kurtardı

İran’da milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı azletme girişimi, dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından engellendi.

İran basınında yer alan haberlere göre, hükümetle parlamento arasında aracılık yapan Anayasayı Koruyucular Konseyi geçen cumartesi günü, parlamentonun yetkilerinin azaltılarak cumhurbaşkanının etki alanının genişletilmesini tavsiye etti. Bu öneriye öfkelenen milletvekilleri, pazartesi günü isyan bayrağı açtı. Dört milletvekili meclis kürsüsünde, Ahmedinecad hakkında bugüne kadarki en sert eleştirileri yaptı. Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı’nın yasaları 14 kez ihlal ettiğini öne sürdü. Ahmedinecad, yasadışı petrol ve benzin ithali yapmakla, bütçede şeffaflık sağlamamakla, meclisin geçirdiği yasaları uygulamamakla ve meclisten onay almadan Merkez Bankası’ndan milyonlarca dolar para almakla suçlandı.

Sadece 24 imza kalmıştı
Bu sırada, Ahmedinecad’ın görevden alınması ile ilgili oturum düzenlenmesi için bir önerge imzaya sunuldu. Önergenin kabulu için 74 imza gerekirken, 40 imza toplamayı başaran milletvekilleri, Ayetullah Hamaney’in müdahalesiyle kampanyayı durdurdu. İran İslam Cumhuriyeti tarihinde ilk kez milletvekilleri cumhurbaşkanının görevden alınması için harekete geçti. Ancak Hamaney, tartışmalı 2009 seçimlerinde olduğu gibi bu kez de Ahmedinecad’ı kurtarmış oldu. Ülkede birçok kişi Hamaney’in Ahmedinecad’ı rahat yönlendirebildiği için cumhurbaşkanını desteklemeye devam ettiğini savunuyor.

ABD yakından takip ediyor
Ahmedinecad’a karşı harekete geçen milletvekilleri de aslında muhafazakâr. Ancak ultra-muhafazakâr Ahmedinecad’la bu grup arasında, özellikle ekonomi ve dış politika konusunda önemli görüş ayrılıkları bulunuyor. 290 sandalyeli İran Meclisi’nde 195 muhafazakâr, 51 reformcu, 39 bağımsız ve 5 azınlık milletvekili var.

Bu kamplaşmayı yakından izleyen ABD, Ahmedinecad’ı görevden uzaklaştırma girişimine de ilgi gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, İran’a uygulanan yaptırımların bu kamplar arasındaki gerilimi daha da alevlendirdiğini belirtti. Amerikan gazetesi Wall Street Journal da, ABD’nin, bu gerilim yüzünden Tahran yönetiminin nükleer programıyla ilgili müzakerelere geri dönmek zorunda kalmasını umduğunu yazdı.

Milliyet



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs