En Sıcak Konular

Bakü'de siyaset yenilenme peşinde

25 Kasım 2010 11:38 tsi
Muhalif liderlerin sonuçlarını tanımadıklarını açıkladıkları seçimin ardından siyasette kartlar yeniden karılıyor.

Azerbaycan seçimlerinin ardından siyasette hareketli günler yaşanıyor. Musavat gazetesinde yer alan habere göre, Azerbaycan iktidarının en önemli yetkililerinden biri olan, devlet başkanlığı birimi başkanı Ramiz Mehdiyev önümüzdeki dönem içerisinde görevden alınabilir. Habere göre, Mehdiyev'in yerine aynı kurum içerisinde bölgesel idari biriminin başkanlığını yürüten Zeynal Nağdeliyev'in getirilecek.

Ramiz Mehdiyev, Haydar Aliyev döneminde göreve başlamış ve ülke yönetimi içinde her zaman kilit konumda bulunmuştu. İlham Aliyev'in başkanlığının ilk yıllarında ise sürekli Mehdiyev'in görevden alınacağına dair iddialar ortaya atıldı, ancak Azeri yetkili İlham Aliyev'in başkanlığı döneminde de görevinin başında kalmayı başardı.

Şu anda Azerbaycan iktidarı içerisinde en etkin konumda bulunan isimlerden biri olarak gösterilen Mehdiyev'in zaman zaman devlet başkanına muhalefet ettiği iddia ediliyor. Diğer bir önemli yönetici, olağanüstü haller bakanı Kamaleddin Haydarov ise, Aliyev ailesine bağlılığı ile biliniyor. Mehdiyev'in görevden alınması durumunda Azeri iktidarının önemli bir iç muhaliften de kurtulacağına dair analizler yapılıyor. Bu tür bir değişim İlham Aliyev yandaşlarının da önemli bir başarısı olarak kabul ediliyor.

Mehdiyev'in yeni görevinin de şimdiden belli olduğu, inşaatı tamamlanmak üzere olan Haydar Aliyev Merkezine başkanlık edeceği iddialar arasında..

MUHALEFETTEN HALK MECLİSİ ATAĞI

Öte yandan, 7 Kasım meclis seçimlerinin sonuçlarını kabul etmediklerini duyuran Azerbaycan muhalefeti de önümüzdeki döneme yönelik ortak kararlar ve stratejiler belirlemeye çalışıyor. Azerbaycan Halk Cephesi ve Musavat partisinin teklifi ile gerçekleşen ve Klasik Halk Cephesi Partisi, Azerbaycan Milli İstiklal Partisi, Azatlıg Partisi, Demokratik Azerbaycan Dünyası Partisi, Büyük Azerbaycan, Azerbaycan Halk Partisi'nin de katıldığı toplantı bu gündemi tartıştı.

Toplantının başkanlığını yapan Musavat başkanı İsa Kamber meclis seçimlerini komedi oyununa benzetti, Azerbaycan'da aslında "Aliyev ve yandaşları" ile "iktidarın dışladığı ancak halk tarafından kabul gören siyasilerin" yer aldığı iki parti olduğunu söyledi.

Azerbaycan Halk Cephesi partisinin başkanı Ali Kerimli ise, ülke siyasi tarihinde ilk defa seçim sonrasında muhaliflerin bir araya gelerek ortak kararlar aldığını ve bu gelişmenin sonuç doğuracağını öne sürdü. Milletvekili adaylarından Penah Hüseyin alternatif bir meclis kurulmasını ve bu meclise Halk Meclisi isminin verilmesini teklif etti. Onun bu teklifi diğer muhalif liderler tarafından da desteklendi.

Halk Meclisinin kurulmasına dair çabalarının sonuçlanması durumunda Azeri muhalefetinin önemli bir adım atmış olacağı kaydediliyor. Halk Meclisi girişiminin batılı kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenmesi bekleniyor. Ancak son dönemde Azeri muhalefeti içerisinde önemli gücü bulunan iktidar temsilcilerinin durumu önlemek için yeni hamleler yapacağı da iddia ediliyor. Bu tür hamleler daha önce de yapılmış ve eski radikal muhaliflerden birçoğunun sessiz kalması temin edilmişti.

dunyabulteni



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs