iy" /> iy"/>

En Sıcak Konular

114 bin kişi daha ölmesin!

0 0 0000 00:00 tsi
114 bin kişi daha ölmesin! Bir yıldır Sigarayla Mücadele Yasası ile ilgili düzenlemeler mecliste görüşülmeyi bekliyor. Yasa bir yıldır bekliyor, bir yılda 114 bin kişi ölüyor... Çok iyi hazırlanmış bu yasanın mecliste görüşülmesini kim engelliyor? iy

Sigara başlama yaşının 11'e düştüğü, yaklaşık 23 milyon sigara içicisinin olduğu, her yıl 114 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği ülkemizde Sigarayla Mücadele Yasası ile ilgili yapılacak düzenleme bir yıldır mecliste görüşülmeyi bekliyor.

Geçen yıl komisyonda kabul edilen ve Genel Kurul gündeminde bulunan teklife göre:

* Kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.

* Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında sigara içme yasağı getirilecek.

* Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.

* Sigara yasağı bulunan binalar, birden fazla kişinin istihdam edildiği çalışma alanları, lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan demiryolu ve denizyolu araçlarında sigara içilecek alanlar oluşturulacak.

* Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.

* Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak.Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.

Yasa bir yıldır bekliyor, bir yılda 114 bin kişi ölüyor... Bu yasanın çıkmaması, aklımıza şu soruyu getiriyor: "Sigara üreticileri- lobileri, bu kanunun kabul edilmemesi için baskı gücü mü oluşturuyor?"

Hürriyet yazarı Yurtsan Atakan da bu soruyu soranlardan... "Hazır olmasına rağmen bir yıldır görüşülmeyi bekleyen bir yasayı çıkarmak için yılda yüz bin kişinin ölmesi de mi az?" diye soruyor ve ekliyor: "Tasarının her haliyle hazır olmasına rağmen tam bir yıldır görüşülemiyor olması düşündürücü. Tütün tacirlerinin baskısına bir teslimiyet mi söz konusu, yoksa sigara içen azılı azınlıktan bir korku mu hakim hükümette?"

Bu kuşkularımızı paylaştığımız Sigarayla Savaşanlar Vakfı yetkilisi Metin Akça, sigara tacirlerinin çok güçlü olduğunu ve sigara lobisinin kanunun çıkmaması yönünde baskı yapması ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. "Sigara tacirlerinin özel metotları sadece bireyleri değil, üstleri de zorluyor" diyen Akça, "Sigara lobileri yasakları delmekte de usta. Ne kadar kanun çıkarsa çıksın, bilinçaltına hitap eden gizli reklam ve tekniklerle sigara alışkanlığını topluma yerleştirmenin bir yolunu buluyorlar." şeklinde konuşuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,659 µs