En Sıcak Konular

Çakmak gazıyla oyun, Bakanlık gündeminde

25 Kasım 2010 10:28 tsi
Çakmak gazını oyun amaçlı soluyan Hakan Ülker'in (14) ölümü gözleri işportada denetimsizce satılan bu maddeye çevirdi.

Tepkiler üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, çakmak gazının üretiminden satışına kadar kontrol altına alınması için çalışma başlattı. Buna göre bu madde 18 yaşından küçüklere satılamayacak. 

Yıllardır işporta tezgâhlarında satılan çakmak gazıyla oynayan bir çocuğun ölmesi, 10 gencin de yaralanması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Çakmak gazının üretiminden satışına kadar kontrol altına alınması için çalışma başlatıldı. Yeni düzenlemeye göre bali, uhu, tiner gibi uçucu madde sınıfındaki çakmak gazı da 18 yaşından küçüklere satılamayacak. Çakmak gazı tüplerinin üzerine de '18 yaşından küçüklere satılması sakıncalıdır' yazılacak.

Sağlık Bakanlığı, 5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun kapsamında 5 Ağustos 2010'da yeni bir yönetmelik yayınladı. Yönetmelik, uçucu madde içeren ürünlerin 18 yaşından küçüklere satılmasını yasaklıyor. Ancak hemen hemen tüm uçucu maddelerin isminin zikredildiği yönetmelikte 'çakmak gazı' ibaresi bulunmuyor. Zaman'a konuşan üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "Yönetmelik çakmak gazını da kapsıyor. Gerekirse çakmak gazı ibaresi de eklenir." dedi. Yetkili, uçucu madde içeren kırtasiye malzemesi, boya incelticisi ve yapıştırıcı gibi ürünlerin kullanımını denetlemek ve çocukların bunlara ulaşmasını engellemek için bu ürünlerin içine kötü koku eklenmesi için 38 üniversiteden görüş istediklerini kaydetti. Yetkili, şöyle devam etti: "Üniversiteler, insan sağlığına zarar vermeyecek kötü koku içeren bir madde bulunmadığı için koku eklenemeyeceğini bildirdi. Bu nedenle satışı kontrol altına almaya karar verdik."

Ünver Kozmetik firmasının sahibi Hasan Ünver, bakanlıkla ortak çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Ünver, "Ürettiğimiz çakmak gazlarının yüzde 90'ını yurtdışına ihraç ettiğimiz için tüplerin üzerindeki yazılar İngilizce. Bundan sonra üreteceğimiz çakmak gazlarının üzerine Türkçe uyarı yazıları koyacağız." diye konuştu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de çakmak gazı satışının kontrol altına alınmasıyla ilgili bir çalışma yaptığı öğrenildi. Emniyet ile Sağlık Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde çakmak gazı üreticileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

İstanbul Pendik'te 11 Kasım'da meydana gelen olayda ilköğretim öğrencisi Hakan Ülker (14), arkadaşlarıyla çakmak gazıyla 'bayılma oyunu' oynarken, içine çektiği gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmişti. Tekirdağ'da 13 Kasım'da yaşanan olayda ise poşetlere doldurdukları çakmak gazını ciğerlerine çeken 10 genç, arkadaşlarından birinin ateş yakması sonucu meydana gelen patlamada ağır yaralanmıştı.
 
zaman



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs