En Sıcak Konular

Erdoğan: İsrail belirsizlikler ülkesidir

25 Kasım 2010 08:01 tsi
Erdoğan: İsrail belirsizlikler ülkesidir   
Lübnan'da büyük sevgi gösterileriyle karşılanan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile iki ülke arasında 30 anlaşmaya imza attı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Lübnan'a saldırma ihtimali ile ilgili, İsrail'in belirsizlikler ülkesi olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iki günlük resmi bir ziyaret için geldiği Lübnan'da gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde Başbakan Saad Hariri ile akşam saatlerinde bir araya geldi. Başbakanlık Sarayı'nda yapılan ikili görüşmelerin ardından iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması ve Türkiye Lübnan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Ortak Siyasi Bildirgesi'ne imza atıldı.

Erdoğan ve Hariri yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, iki ülke arasında her alanda ilişkileri üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, gelişmelerden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Erdoğan, Türkiye ile Lübnan arasında imzalanan anlaşmaların önemine işaret ederek, "Bundan sonra Ortak kabine toplantıları artık düzenlemeyeceğiz. Bakanlarımız kendi aralarında görüşecek. Ocak ayında hedefimiz, başbakanlarımız arasında dörtlü bir zirve yapacağız. Bunların adımlarını atıyoruz. Daha yakın bir işbirliğini Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Suriye arasında oluşturulan Yüksek Düzeyli İş Birliği mekanizmasında eksik kalan halka böylece tamamlanmıştır." diye konuştu.

Konuşmasında Lübnan'ın Akkar Köyü'nde yapılan görkemli karşılamanın kendisini etkilediğini ifade eden Erdoğan, gönüllerin bir olmasıyla birlikte hissiyatın kaynaşmayı sağladığını söyledi.


HASSAS DÖNEMDEN GEÇEN BİR ORTADOĞU VAR

Erdoğan konuşmasında Ortadoğu'da ki gelişmelere de değindi. Başbakan Erdoğan, hassas bir dönemden geçen bir Ortadoğu'nun olduğunu belirterek, "Bölgede barışın da ve istikrarın da Türkiye'nin ve Lübna'nın ayrı bir yeri var. Kendi içimizde birliği sağlamamız, güçlü kılmamız gerekiyor. Lübnan'ın içinde bulunduğu gerilimli havadan çıkması inanıyorum ki bizim görevimiz. Buna ne denli katkı sağlayabiliriz. Bunu ele alıyoruz." dedi.

Hariri ile yaptıkları görüşmede Irak ve İran konularını ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, Irak'ta tüm tarafları içine alan, tüm tarafları içine alan bir hükümetin kurulmasını arzu ettiklerini aktardı.

Hariri bir soru üzerine, Lübnan ile ilgili olduğu gibi Türkiye'nin bölgede yapıcı bir rol oynadığını söyledi. Lübnan içi sorunlar ile ilgili olarak Hariri çözümü, 'diyalog ve diyalog' diyerek taraflar arasında diyalogun sürdürülmesi gereğine işaret etti.

Başbakan Erdoğan bir gazetecinin sorusu üzerine ise Suriye ve Suudi Arabistan arasında yapılan çalışmaların devamı esnasında Suudi Kralı'nın ani rahatsızlığının süreci kesintiye uğrattığını belirtti. Sürecin devamından yana olduklarını ifade eden Erdoğan, Lübnan'a gelmeden önce Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüştüğünü, dönüşünde de görüşeceğini aktardı. Erdoğan, "Yapılan tüm bu görüşmelerden sonra tekrar kendileri ile görüşeceğiz. Tekrar bu konuları değerlendireceğiz. Tüm bu görüşmelerden sora nasıl bir sonuca ulaştığımızı kendileri ile paylaşacağız. Bütün buradaki arzumuz ve önceliğimiz Lübnan ve Suriye arasındaki birbirlerine karşı olan belki şüpheci bakışlar diyeceğim, bunları ortadan kaldırıp güveni tesis ederek bunun bir çözüm yoluna gitmek ve bunun için gereği neyse yapma gayreti içindeyiz. Biz Suriye ve Lübnan arasındaki olumlu sürecin tekrar olumsuz yöne gitmesini biz olumlu karşılamıyoruz. Fakat umutluyuz." dedi.


İSRAİL YÖNETİMİ İTİBARİYLE BELİRSİZLİKLER ÜLKESİDİR

İsrail'in tekrar Lübnan'a saldırma ihtimali ile ilgili değerlendirmede bulunan Başbakan Erdoğan, "İsrail yönetimi itibariyle belirsizlikler ülkesi. Ne zaman nerede ne yapmayacağı belli olmayabilir. Biz ne yapmayacağımızı bilirsek, mesele kalmaz. Bugün konuşmamda belirttiğim gibi İsrail hükümetinin ne yapıp ne yapmayacağına orada gerekli mesaj verilmiştir. O mesajın aynen arkasındayız." açıklamasında bulundu.

Başbakan Erdoğan Lübnan konusunda Suriye ile Lübnan arasında bir mesaj taşıyıp taşımadığı ile igili olarak henüz görüşmelerin başında olduklarını belirtti. Erdoğan, yarın Lübnan'da değişik çevrelerle ve muhalif gruplarla görüştükten sonra Beşşar Esad ile görüşmelerini değerlendireceklerini sözlerin ekledi.

 
cihan



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,180 µs