En Sıcak Konular

Kırgızistan'da hükümet kurma çalışmaları

24 Kasım 2010 21:37 tsi
Kırgızistan'da 10 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin ardından başlayan alternatif koalisyon hükümeti kurma arayışı devam ederken mevcut çalışmalar netice vermiyor.

11 Kasım'da Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Lideri Almazbek Atanbeyev'in çabaları bugün itibariyle henüz bir netice vermedi.

Atanbayev'in ilk baştaki SDP+ Ata Meken (Anavatan) ve Respublika (Cumhuriyet) formülü başarılı olmayınca Atanbayev, bu kez Feliks Kulov başkanlığındaki Ar Namus Partisi ve devrik lider Kurmanbek Bakiyev yanlısı Ata Curt Partisi'ne görev verdi.

SDP lideri Atanbayev Kulov'dan sonra bugün de Ata Curt Partisi liderlerinden Akmatbek Keldibekov, Mıktıbek Abdildayev ve Sadır Caparov ile kapsamlı bir şekilde görüştü.

Bu arada Kulov başkanlığındaki Ar Namus Partisi'nin görüşmelerde hükümete ortak olma şartında başbakanlığı istemesinin görüşmeleri iyice kilitlediği belirtiliyor. Ar Namus'un SDP'ye yarın kesin cevabı vermesi bekleniyor.

Hükümetin, sürenin dolacağı Cuma gününe kadar kurulmasının zor olacağı tahminleri yapılıyor. Kırgızistan yasalarına göre cumhurbaşkanın hükümeti kurma görevini verdiği günden itibaren 15 gün içerisinde yeni hükümetin kurulması gerekiyor. Aksi durumda bu görev bir başka adaya veriliyor. Buna göre SDP lideri Atanbayev'in 26 Kasım Cuma gününe kadar hükümeti kurması gerekiyor.

Roza Otunbayeva, 11 Kasım'da hükümeti kurma görevini seçimde ikinci olan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Lideri Almazbek Atanbeyev'e vermişti.

Kırgızistan'da hiç bir partinin seçimde yeterli oyu alamaması nedeniyle kurulacak koalisyon hükümetinin en az üç partili olması gerekiyor. Kırgız yasalarına göre hükümeti kurmak için toplam 65 milletvekili gerekiyor. 10 Ekim'deki seçimde Ata Curt (Yurt) Partisi 28, Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi 26, Ar Namus 25, Respublika (Cumhuriyet) Partisi 23 ve Ata Meken Partisi (Anavatan) de 18 milletvekili çıkarmıştı.
 
cihan



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,935 µs