En Sıcak Konular

Ermenistan ile Türkmenistan işbirliği anlaşması imzaladı

24 Kasım 2010 20:12 tsi
Türkmenistan'a iki günlük ziyaret için gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, resmi temaslarına başladı.

Sarkisyan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Resmi görüşmeler sonucunda, ülkeler arasındaki ilişkileri pekiştirecek ekonomi, kültür ve eğitim alanındaki işbirliği anlaşmalarına imza atıldı.

Türkmenistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Sarkisyan, Türkmen lider Berdimuhamedov tarafından uluslararası Aşkabat havaalanında resmi törenle karşılandı. Ardından liderler resmi görüşmelerin yapılacağı Oğuzkent Oteli'ne geçti. Otelde ilk olarak başta baş başa görüşen Berdimuhamedov ile Sarkisyan, Türkmenistan ile Ermenistan arasındaki ilişkileri ve bölge meseleleri görüş alışverişinde bulundu.

Daha sonra Berdimuhamedov ve Sarkisyan'ın katılımıyla heyetler arası görüşmeler yapıldı. Berdimuhamedov, Sarkisyan'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Türkmen lider, son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminin önemli bir biçimde arttığına dikkat çekerek, ancak bunun tatmin edici düzeyde olmadığını belirtti.

Berdimuhamedov, ülkeler arasındaki ticaret hacminin arttırılması için önemli potansiyelin olduğunu ve bunun hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

SARKİSYAN: KARABAĞ SORUNU BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜLMELİ

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmasında, Yukarı Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini kaydetti. Karabağ meselesinde Türkmenistan'ın tarafsız tavrını benimsediklerini kaydeden Sarkisyan, bundan dolayı Türkmen tarafına teşekkür etti. Bunda ülkenin tarafsızlık statüsünün önemli rol oynadığını ifade etti.

Türkmenistan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin önemine değinen Sarkisyan; "Türkmenistan'ı dost bir ülke olarak görüyoruz. Bu ülke ile olan ilişkilerimiz her alanda gelişiyor. Türkmen tarafının da dile getirdiği gibi, ülkeler arasındaki ticaret hacmini arttırmak için önemli potansiyel bulunuyor." diye konuştu.

Enerji alanındaki işbirliğine değinen Sarkisyan, Türkmenistan'dan elektrik enerji almaya hazır olduklarını kaydetti. Bu bağlamda, Türkmen tarafı ile görüşmelere başlayabileceklerini ifade etti. Ermeni lider ayrıca, Türkmenistan ile ulaşım alanındaki işbirliğinin de geliştirmek istediklerini dile getirdi.

Türkmen lider Berdimuhamedov ise Sarkisyan'ın elektrik enerji alımı ve ulaşım alanındaki işbirliği teklifini sıcak baktığını belirterek yetkililere bu konuda çalışma başlatmaları için gerekli talimat verdi.

Resmi görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki eğitim, kültür, ticaret odaları ve ekonomik alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Berdimuhamedov ile Sarkisyan ise ortak bildiriye imza attı.

Ermeni Cumhurbaşkanı Sarkisyan, yarın Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva ile görüşecek. Ardından Türkmenistan'ın ilk devlet başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın aile mezarlığına ve Türkmenistan Bağımsızlık anıtına çelenk koyacak.

Sarkisyan'a Aşkabat ziyaretinde Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, Ekonomi Bakanı Nerses Erisyan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Armen Movsisyan, Eğitim Bakanı Armen Aşotyan, Kültür Bakanı Asmik Pogosyan ve diğer yetkililer eşlik ediyor. Ermenistan lideri yarınki temaslarının ardından ülkesine dönecek.

cihan



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,040 µs