TL ile ilgili sıradışı teklif | " /> TL ile ilgili sıradışı teklif | "/>

En Sıcak Konular

TL ile ilgili sıradışı teklif

24 Kasım 2010 18:30 tsi
TL ile ilgili sıradışı teklif Ekonomik istikrarın etkisiyle 2005’te ‘6 sıfır’ından da kurtulan TL, özellikle son dönemde önemli bir prestij ve değer kazandı. Bunun önemli bir kazanım olduğunu belirten Ekonomi Uzmanı Dr. Mehmet Cavlı'dan sıradışı teklif...

''Türk Lirası’nın da sembolü olsun''

Ekonomik istikrarın etkisiyle 2005’te ‘6 sıfır’ından da kurtulan TL, özellikle son dönemde önemli bir prestij ve değer kazandı.
 
Bunun önemli bir kazanım olduğunu belirten Ekonomi Uzmanı Dr. Mehmet Cavlı, TL’nin dünyada daha da önem kazanması için bir “sembol”e ihtiyaç duyduğunu düşünüyor.

Gücüne güç katacak

Bu kapsamda, euro, dolar, sterlin, yuan ve rupinin sembollerinin olduğunun altını çizen Cavlı, “Türkiye, bölgesinde pazar koordinatörlüğü yapabilecek önderlik vasfına sahip. Hem ticaret hem para hareketlerinin önderliğini yürütebilir. Bu nedenle TL’nin bir sembol verilmeli. TL’den 6 sıfırın atılması bir kahramanlıktı ve paramıza itibar kazandırdı. Sembol verilmesi de gücüne güç katacaktır” dedi. Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Cavlı şu açıklamaları yaptı: “Başbakanımız yıllardır dondurulmuş, el sürülmemiş ve yerinden kıpırdatılmayan ekonomik konulara ve mekanizmalara el attı. Bu ekonomik konulara yeni bir hayat tarzı veriyor. TL’den 6 sıfırın atılması, özelleştirmenin istikrarı ve yeniden yapılandırma paketi gibi konularda zoru başardı.

Fazla para basıldı

Ayrıca, dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmeler yapan ve krizin kronikleştiğini vurgulayan Cavlı, dünya milli gelirinin çok üzerinde para basıldığını söyledi. “Bu sıcak para da ABD, AB ve Japonya dışındaki az gelişmiş ülkelerde kullanılıyor. Yabancı sermayenin girdiği bir ülke eğer kontrol edilmezse siyasi, iktisadi ve kültürel olarak müstemleke haline gelir” diyen Cavlı, bu konunun iyi düşünmesini istedi.

Türkiye İrlanda gibi bir ülke değil

İrlanda konusunda da açıklamalar yapan ve dış borcunun kabarık olduğunu hatırlatan Cavlı, Türkiye'nin İrlanda dahil borcu fazla olan hiçbir ülkeye benzetile-meyeceğini söyledi. Cavlı, "Gelişmiş ülkelerin kendi borç stoklarının kendi GSMH'-lerine oranı çok yüksek. Türkiye borç yönetiminde çok başarılı. Türkiye'de devlet kaynakları ve kullanılabileceği nakit çok yüksek" dedi. ABD ve IMF'nin krizde ikinci dalga sinyali verdiğini kaydeden Cavlı, ikinci dalga gelirse bunun Türkiye-de kamuyu olumsuz etkilemeyeceğini, ancak, özel sektör üzerinde ticari kısıtlama, ihracatta daralma ve piyasadaki paranın kaybolması şeklinde olumsuz etkilerinin olacağını ifade etti.

İktisadi koruma kalkanı kurulmalı

Türkiye'nin ekonomik önlemler almaya devam etmesi gerektiğini belirten Mehmet Cavlı, "Türkiye'de iktisadi koruma kalkanları kurulmalı" dedi. Tarım, sağlık ve savunma sektörlerinin stratejik öneme sahip olduğunu kaydeden Cavlı şöyle konuştu: "Tarımda tohum üretimi, sağlık sektöründe tıbbi cihazların, makinelerin ve ilaç üretim fabrikalarının kurulması ve milli savunma araç gereçlerinin üretiminin devlet işletmeleri tarafından yapılması, kurulması ve organize edilmesi gerekiyor. Aksi taktirde, ekonomide usul ve metot takip edilmeden alınan kararlar kontrolsüz bir seyir izler."

bugün



Bu haber 1,302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,582 µs