En Sıcak Konular

İrlanda’ya kredi notu darbesi

24 Kasım 2010 13:28 tsi
İrlanda’ya kredi notu darbesi Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, İrlanda’nın mali sıkıntı içindeki bankaları kurtarmak için hesaplanandan daha yüksek oranda borç talep etmesi yüzünden ülkenin kredi notunu iki kademe birden düşürdü.

S&P, İrlanda'nın uzun vadeli kredi notunu AA-'dan A seviyesine, kısa vadeli kredi notunu A-1+'dan A-1'e düşürdü. Kurum, olası not indirimi için ülkeyi izlemeye aldığını da açıkladı.

İrlanda hükümeti, finansal kriz sürecinde patlayan konut balonu sırasında çok fazla kredi dağıtarak, büyük zararlar açıklayan bankaları kurtarmaya çalışıyor.

Pazar günü Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) milyarlarca dolarlık yardım talep eden İrlanda, gelecek kaynakla bankacılık sistemini ve kamu finansmanını düze çıkarmayı hedefliyor.

S&P analistlerinden Frank Gill, kredi notunun düşmesiyle birlikte artacak borçlanma maliyetinin hükümet üzerindeki yükü artıracağına dikkat çekti.

Gill buna ek olarak, İrlanda’nın daha büyük bir not indiriminin önüne geçen AB-IMF ortaklığındaki yardım paketini alacağından emin olduğunu da söyledi.

İrlanda’nın yardım kabul etmesi, piyasaların güvenini artırmış olsa da yardım paketinin ülkenin özel sektör ve kamu borcunu azaltması beklenmiyor.

S&P, İrlanda’da 2012’ye kadar iç talebin artmasını beklemediklerini belirtti.

BÜTÜN BANKALAR DEVLET KONTROLÜNDE

Diğer yandan İrlanda, Bank of Ireland’ın çoğunluk hissesini de aldı. Böylece, ülkede kamudan bağımsız hiç bir özel banka kalmadı..

İrlanda’nın bankacılık sistemindeki sıkıntıları çözmek adına AB-IMF ortaklığından alacağı 85 milyar euroluk yardımla birlikte, bankacılık sektöründeki kontrolünü artırabileceği tartışılıyor.

Ancak İrlanda’daki sorunların Avrupa’nın geneline yayılacağı korkusu, Salı günü euronun dolar karşısında 1.34’ün altına inerek son iki ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Gelişmeler sonrası borç miktarıyla korkutan İspanya’ya yönelik risk algısı da arttı.

Yatırımcıların İrlanda’dan sonra hedef tahtasında İspanya’nın olabileceğinden endişe etmesi, ülkenin borçlanma maliyetini rekor seviyeye taşıdı. İspanya’nın beş yıllık risk primleri(CDS) Almanya’nın gösterge tahvillerine kıyasla son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

PLAN BUGÜN AÇIKLANACAK

İrlanda hükümetinin, bütçe açığını AB’nin belirlediği seviyeye indirebilmek amacıyla bir süredir üzerinde çalıştığı 4 yıllık tasarruf planının ayrıntılarının bugün açıklanması bekleniyor.

Irish Times gazetesine göre, tasarruf planı, 4 yıl içinde sosyal yardım harcamalarında 3 milyar avroya kadar kesinti yapılmasını gündeme getirebilir.

*Bu yazı WSJ’de “S&P Cuts Ireland Ratings On Growing Debt To Prop Up Banks” başlığıyla yayımlanan haberle, FT’de “Dublin to take majority stake in Bank of Ireland” başlığıyla yayımlanan haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs