En Sıcak Konular

İMKB Başkanı'ndan ilginç tavsiye

24 Kasım 2010 13:11 tsi
"Çocuklarınızın geleceği açısından günlerinizde altın değil, hisse senedi kullanın."

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, hanımlara 'çocuklarınızın geleceği açısından günlerinizde altın değil, hisse senedi kullanın' çağrısı yaptı. Türkiye nüfusunun yüzde 1,5'nin hisse senedi sahibi olduğunu belirten Erkan, hedeflerinin 10 yıllık süreçte, halen 1 milyon 50 bin olan hisse senedi sahibi sayısını 7 milyona çıkarmak olduğunu kaydetti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ise "Hisse senedi uzun vadede en çok kar ettiren yatırımdır." dedi.

İMKB, SPK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi için Bursa'ya gelen ekonomistler gazetecilerle sohbet toplantısında buluştu. Toplantıya SPK Başkanı Vedat Akgiray, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile SPK ve İMBK yönetim kurulu üyeleri katıldı. SPK Başkanı Vedat Akgiray, hisse senedinin uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracı olduğunu söyledi. Akgiray, "75-80 yıllık süreçte hiçbir borsada hisse senedi uzun vadede zarar ettirmemiştir. Hisse senedi uzun vadede kesinlikle en çok kar ettiren yatırım aracıdır. Hiçbir 5 yıllık süreç gösteremezsiniz ki hisse senedi zarar etsin." diye konuştu.

BORSADA İŞLEM GÖREN FİRMALARIN ÜÇTE İKİSİ KOBİLERDEN OLUŞUYOR

Toplantıda, hedeflerinin halen 341 olan borsada işlem gören şirket sayısını Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023'te 1000'e çıkarmak olduğunu belirten İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise Türkiye nüfusunun yüzde 1,5'inin hisse senedi sahibi olduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkelerde bu rakamın yüzde 30-40'ları bulduğunu dile getiren Erkan, 1 milyon 50 kişinin direk hisse senedi sahibi olduğunu, 3 milyon 250 bin kişinin ise yatırım fonu kullandığına dikkat çekti. Erkan, hedeflerinin 10 yıllık süreçte ülke nüfusunun yüzde 10'luk bölümünün hisse senedi sahibi olmayı hedeflediklerini söyledi. Küçük yatırımcıya da hisse senedini anlatacaklarını belirten Erkan, borsada işlem gören 341 firmanın üçte ikilik bölümünün KOBİ'lerden oluştuğunu vurguladı. Halka arz Seferberliği Bursa Zirvesi için 700 firmaya davetiye gönderdiklerini, ancak 111 firmanın zirveye katıldığını belirten Erkan, şöyle konuştu: "Siyasi bir yarış içerisinde değiliz. Bu tür zirveleri rakamlarla değerlendirmek yanlış. İstanbul'da da borsada işlem görebilecek 2 bin firmaya davet gönderildi, 300'ü geldi."

Halka arz seferberliğinin yanı sıra yatırımcılara da hisse senedi seferberliği başlatacaklarını anlatan İMKB Başkanı Erkan, ev hanımlarına 'Günlerinizde hisse senedi kullanın' tavsiyesinde bulundu. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan şunları kaydetti: "Bayanların geleneksel günlerinde neden altın, bilezik, para yerine hisse senedi kullanılmasın? Yatırım amacıyla günlerde hisse senedinin kullanılmasını isteriz. Çocuklarının geleceği açısından uzun vaadede en çok kazandıran yatırım aracının hisse senedi olduğunu konuşuyoruz. Böyle bir ortamda hanımlarımız neden günlerde altın kullanmasın?" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ, ÖNÜMÜZDEKİ BİR YILI NET GÖRÜYORUZ"

SPK ve İMKB başkanlarının 'rakamlara takılıp kalmayın' çağrısına rağmen bir gazetecinin 'Türkiye'de kaç yılı net olarak görebiliyorsunuz?' sorusu salonda gülüşmelere sebep oldu. TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, Türkiye'de net olarak önlerindeki bir yılı gördüklerini belirterek, "Dünya halen krizi atlatamadı. İrlanda ve Portekiz'i halen konuşuyoruz. Seçim yılı, ekonominin hareketlenmesi demektir. Seçim sonrası istikrar sağlanıp rakamlar 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkartılırsa durumu iyi olan Türkiye'nin 1 yıl sonraki durumu çok daha iyi olacaktır." ifadesini kullandı.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker de, krizlere alışık Türkiye'nin bu sene yüzde 6,8 büyümesinin beklendiğini, kendisinin büyüme oranını yüzde 7-7,5 arasında tahmin ettiğini söyledi.

5 YIL SONRA İMKB'NİN GELİŞTİĞİNİ GÖREBİLİYORUM

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da eskiden 1-1,5 ay sonrasını göremediklerini, ancak şimdilerde güzel gelişmeler olduğunu dile getirdi. İMKB'nin 5 yıl sonrası büyük gelişme göstereceğini, yabancı yatırımcılar tarafından aranılan bir borsa olacağını vurgulayan Erkan, "5 yıl sonrasının planlamalarını yapıyoruz. 5 yıl sonra İMKB'nin yabancı yatırımcıların gözdesi olduğunu, büyük gelişme göstereceğini görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bir İngiliz yazarının 'İyimserlik zaferi' isimli kitabından alıntı yapan SPK Başkanı Vedat Akgiray da reel faizlerin 1992-1993 yıllarında yüzde 30-40 seviyelerine çıktığını hatırlattı, ve hiçbir 5 yıllık süreçte hisse senedinin yatırımcısına zarar ettirmediğini ifade etti.

cihan

 



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs