iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Ooo!. 'Beklenen' mesaj tam adresinden geldi

24 Kasım 2010 12:18 tsi
Ooo!. 'Beklenen' mesaj tam adresinden geldi "Mavi derinlik" finale mi yaklaşıyor? iyibilgi Ankara

Bir süredir Kıbrıs, Ege ve 12 mil sorunu üzerine “istikşafi” görüşemeleri sürdüren Türkiye ve Yunanistan’ın geldikleri noktayı sorgulayan ve zaman zaman şaşırtıcı haberlerin basına yansımasına yolaçan gelişmeler, bugün “bambaşka” bir mesajın işaretini verdi.

Gazetelerin ya hiç görmediği veya pek küçük ilgilendiği bu haber, "Ankara ve Atina, Ege'nin kaynaklarını paylaşacak" (Sabah Gazetesi, Stelyo Berberakis) cümlesini merkeze almakla beraber, haberin kendisi kadar söyleyen ağza da ister istemez dikkat çekiyor.

O ağızın sahibi Prof. Valilios Markezinis. Adından da anlaşılacağı gibi
Yunan asıllı. Fakat asıl ilginç nokta “İngiliz Kraliyet sarayının baş danışmanlarından” olması. Bizzat kraliçe tarafından verilen ‘sir’ ünvanına sahip. 

Prof ve Sir Markezinis’in cümlesi şu; "Türkiye ile Yunanistan Ege'nin doğal kaynaklarının ortak kullanımı için aralık ayı sonuna kadar bir tahkimname hazırlayacak. Bana ulaşan bilgiler Türkiye ile Yunanistan’ın Meis adasının münhasır ekonomik bölgesini dışarıda bırakmak şartıyla, Ege'nin doğal zenginliklerinin ortak kullanımını öngören bir tahkimnameyi Lahey Adalet Divanı'na verecekler”.

Bu gerçekten de ilginç ve kuvvetli bir mesaj ve muhakkak kırmızı kalemle not edilmesi gerekiyor. Çünkü Kıbrıs, Ege, 12 mil, adalar vb gibi Yunanistan ve Rum kesimi ile birlikte Akdeniz’i de ilgilendiren bu konularda İngiltere’nin oyuna katılması düşünülemeyeceği gibi, belki de MEB’ler konunun “esas eksenini” oluşturuyor olabilir!

Bu analizin “zamanlamasına” birkaç örnek vermeden evvel Markezinis’i size hatırlatmaya çalışalım… Markeziniz 2009 yılının Mart ayında Le Monde Diplomatique için kaleme aldığı bir analizle Türkiye’nin ilgisini çekmişti.

“Türkiye İslam ile büyüyecek” diyen Markezinis, “Laik taraf ortama hâkim olursa, Türkiye’nin AB üyeliği de ivme kazanacak. Türkiye İslam’a yönelirse dünya çapında boy gösterecek. Başbakan Erdoğan’ın ılımlı yolu hâkim olursa, Türkiye Avrupa’da, Kafkasya’da ve Orta Doğu’da kritik rol oynayan bir ülke olarak ortaya çıkacak. Neden bunu hiç bir Yunanlı lider veya uzman anlatmıyor” demişti!

Yine Markezinis, “Atina, Washington dışında başka ittifaklar kurmalı” demiş, “Zaman geçtikçe Amerikalılar, Türkiye’ye olan ihtiyaçlarının Türkiye’nin Amerika’ya ihtiyacından çok daha büyük olduğunu anlamış olmalılar. Bu da bizim için pek olumlu gelişme değil? diye yazmıştı. Ve o cümlelere bakınca kısa süre önce ABD’nin Ankara eski Büyükelçisi Edelman’ın sözlerini hatırlamamak da mümkün değil!

Bu gelişmenin zamanlamasına gelince… Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 300 Yunanlı milletvekili önünde çarpıcı açıklamalar yaparak Rum milliyetçiliğinden şikayet etti; “Rum Kesimi’nde bugün bile ‘Kıbrıs’ı ikinci bir Yunan devletiymiş gibi görenler var. Bugün Rum Kesimi’nde faşist felsefe yanlıları ortaya çıktı”. Aslında Hristofyas bu türden “orta yollu” açıklamarı haylidir yapıyor.

Eş zamanlı bir başka gelişme daha: Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Dimitrios Elefsiniotis dün Ankara'ya geldi. Dedi ki, “İki ülke arasındaki güven artırıcı önlemlerin kağıtta kalmayacağını, uygulamada da devam ettiğini göstermek için buradayım. Bu önlemlerin devamını diliyoruz".

Oramiral Yiğit son zamanlarda tartışılan 12 mil konuları yüzünden ziyarete farklı bir anlam yüklenmemesini, önceden planlanmış bir ziyaret olduğunu söylediği için yorum yapmıyoruz ama kendisinin sözlerini verelim. Yunanistan’dan “dost ve müttefik” ülke olarak bahsetti ve "Ziyaretin olumlu yansımalar yaratacağına inanıyorum. İki ülke ilişkilerinin genişletilmesine önem veriyoruz. 'Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin genişletilmesi ve bir güven ortamının yaratılması, karşılıklı anlayışın tesis edilmesi ülkelerimizin refahı ve bölgesel barış için çok önemlidir" dedi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,177 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,884 µs