En Sıcak Konular

Merkel: Euronun durumu oldukça ciddi

24 Kasım 2010 10:13 tsi
Merkel: Euronun durumu oldukça ciddi Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’dan sonra İrlanda’nın da Avrupa Birliği’nden (AB) yardım talep etmesinin ardından, euronun durumunun ‘oldukça ciddi’ olduğu uyarısında bulundu.

Berlin’de konuşan Merkel, Yunanistan’da yaşanan krize gönderme yaparak, “Dramatik bir tablo çizmek istemiyorum ama bundan bir yıl önce, geçen bahar aylarında yaşanan sorunlarla karşılaşacağımızı tahmin bile edemezdik” dedi. 

Merkel sözlerine, “Euro cephesinde ciddi bir sorunla karşı karşıyayız” şeklinde devam etti. 

Almanya Başbakanı, “Şu anda yaşanan endişelerinin kaynağı İrlanda olsa da, bu ülkede yaşanan sıkıntılar Yunanistan’ınkinden farklı. Çünkü İrlanda’da sıkıntı bankalardan kaynaklanıyor” dedi.

Merkel aynı zamanda, şu anda İrlanda’nın başvurduğu, AB ve Uluslararası Para Fonu’nun ortaklaşa olarak hazırladığı 750 milyar euroluk yardım paketinin “gerekli” olduğunu da vurguladı.

Almanya Başbakanı, euronun karşılaştığı tehlikenin, borçlu ülkeler tarafından geldiğini, bu yüzden de euro bölgesinde gelecek dönemlerde gerçekleşme ihtimali olan krizlere tedbir almak amacıyla, bireysel yatırımcıların daha fazla sorumluluk üstlendiği bir sistem için çağrı yaptığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet ve İspanya ve Yunanistan’dan yetkililerse, bu konuda Merkel’le çatışarak, Almanya Başbakanının çağrısının ekonomik sıkıntı içindeki ülkelerin borçlanma maliyetlerini yukarı çektiğini söyledi.

Merkel’in açıklamalarıyla gerileyen euronun, dolar karşısındaki değer kaybını hızlandı ve parite yüzde 1.3’lük düşüşle,  1.34 seviyesine geriledi.

*Bu yazı Bloomberg'te "Merkel Says Euro in ‘Exceptionally Serious’ Situation" başlığıyla yayımlanan yazıdan Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 1,035 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,975 µs