En Sıcak Konular

İş yükü Gerçeker'i de isyan etirmiş

24 Kasım 2010 09:38 tsi
İş yükü Gerçeker'i de isyan etirmiş

Milyonu aşan dosyayla adeta dünya rekoru kıran Yargıtay'daki iş yüküne Başkan Hasan Gerçeker'in de isyan ettiği ortaya çıktı.

Sıra bekleyen 1 milyon 600 bin dosyanın altında ezilen Yargıtay’ın iki yıldır yardım istediği anlaşıldı.
 
Sonuçlanmayı bekleyen milyonu aşan dosyayla adeta dünya rekoru kıran Yargıtay'daki iş yüküne Başkan Hasan Gerçeker'in de isyan ettiği ortaya çıktı. Gerçeker, 2008 ve 2010'da Adalet Bakanlığı'na gönderdiği üç yazı ile hukuk ve ceza dairelerinin sayısının artırılmasını istedi. "İş yükü adil yargılanma hakkını engelliyor" diyen Gerçeker, Yargıtay'daki üye sayısının artırılmasının da doğru olacağını belirtti.

Yargıtay'ın, yığılan dosyalanla iş yükü sorunun çözüme kavuşturmak amacıyla ceza ve hukuk dairelerinin sayısının Yargıtay yönetimi tarafından artırılmasını istediği ortaya çıktı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 25 Nisan 2008 ve 27 Eylül 2008 tarihinde Adalet Bakanlığı'na iki kez talep yazısı gönderdi. Yazıda Yargıtay'da mevcut 21 hukuk ve 11 ceza dairesinin sayılarının artırılması istendi. Gerçeker 3'er adet hukuk ve ceza dairesi kurulmasını talep etti.

Çözümün tek çaresi

Gerçeker'in Adalet Bakanlığı'na yazdığı 25 Nisan 2008 tarihli yazıda "Artan iş yükü dosyaların incelenerek karara bağlanma sürecini uzatmakta, çok sayıda davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine, hakkın tesliminin gecikmesine neden olmakta ve sonuç olarak adil yargılanma hakkını engellemektedir" denildi. İş yükünün her yıl katlanarak çoğaldığını vurgulayan Gerçeker, çözümünün tek çaresini de şu ifadelerle dile getirdi: "Yargıtay'da daire ve üye sayısının çoğaltılması düşünülmektedir. Yargıtay'a ulaşan dosyaların daha hızlı çözüme kavuşması için Yargıtay bünyesinde 3'er adet hukuk ve ceza dairesinin kurulması iş yükünü azaltacaktır. İş yükünün azalmasıyla en kısa sürede gerçekleşen adalet, toplumda güveni tesis edecektir"

Zaman aşımı mağduriyeti

Adalet Bakanlığı'ndan istenilen yönde bir düzenleme yapılmaması üzerine Gerçeker, 6 ay sonra 27 Ekim 2008'de yeni bir talep yazısı kaleme aldı. Ekim 2008 itibariyle hukuk dairelerinde 407 bin 537, ceza dairelerinde 392 bin 768 dosya biriktiğini anlatan Gerçeker, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ise 578 bin dosya devrettiğini dile getirdi. Yargıtay'daki dava dosyalarının 1 milyon 378 bin 324'e ulaştığını ifade eden Gerçeker, zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılan ceza davalarının çok büyük mağduriyetlere neden olduğunu aktardı.

6 daire kurulması şart

Gerçeker, sorunun çözümünü de şöyle belirtti: "Bu sorunların kısa vadeli ve en rasyonel çözümü Yargıtay'da her dairede 1 başkan ve 7 üye olmak üzere 6 yeni dairenin derhal kurulmasıdır. Bu dairelerin 3'ü hukuk 3'ü ceza dairesinden oluşmalıdır. 3 hukuk ve 3 ceza dairesinin ivedilikle kurulmasında kesin ve acil zorunluluk vardır."

REFERANDUM ÖNCESİ 3. YAZI

Gerçeker'in 12 Eylül'de yapılan referandumdan önce de Adalet Bakanlığı'na bir yazı daha gönderdiği öğrenildi. Gerçeker, bu yazısında 4 bin civarındaki birinci sınıf hâkimi işaret ederken "Mevcut durumu yeterli olan yargı mensuplarının, oluşturulacak yeni dairelere atanması ile Yargıtay dairelerine personel ihtiyacı karşılanabilir" ifadelerini kullandı. Bu yazıda Yargıtay'ın üye sayısının artırılmasının da istediği belirtildi. Daha önceki Yargıtay Başkanlarının da Adalet Bakanlığı'ndan bu yönde istekleri olduğu bildirildi.

bugün

 

 
 



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,139 µs