En Sıcak Konular

ABD'nin sabrı tükendi

24 Kasım 2010 08:51 tsi
ABD'nin sabrı tükendi Avrupa'ya tanınan süre doldu...

Lizbon Zirvesi, NATO için tarihsel dönüm noktalarından biri oldu. Kurulduğu günden itibaren ilk radikal dönüşüm kararı Soğuk Savaş sonrasında alınmış, ancak yaklaşık on yıl boyunca bu dönüşüm kademe kademe yaşama geçebilmişti. 1991’deki Roma Zirvesi’nde kabul edilen “yeni stratejik konsept”, 1994’de Brüksel Zirvesi’nde Barış için Ortaklık girişimi ile genişlemiş ve 1999 Washington Zirvesi’nde somutlaşmıştı. Buna göre NATO genişledi ve üye sayısını 28’e çıkardı, üyelerinin topraklarının dışındaki alanlarda da askeri faaliyet yapar hale geldi ve tehdit tanımında değişiklikler yaptı.

...

Eski doğu bloğu yeni AB üyesi olan ülkelerin topraklarına yerleştirilecek ABD füze sistemi, Rusya ile ABD arasında ciddi bir gerilime neden olurken AB üyelerinin de kabaca ikiye bölünmesine neden oldu. Bu girişimi destekleyenler ile AB’nin kendi savunmasını ABD’siz yapmasından yana olanlar biçiminde açığa çıkan bu ayırım, aslında bir anlamda Rusya ile iyi geçinmek isteyenler ile bu ülkeye güvenmeyenler arasındaki farklılığa işaret etti.

Aradan fazla zaman geçmemesine rağmen, küresel değişimler ABD’de tavır değişikliğine neden oldu. Obama döneminde ABD, Rusya ile yakınlaşmayı esas aldı ve bu ülke ile stratejik bir ittifak kurulacaksa bunu AB ülkelerine bırakmamaya karar verdi. Öte yandan ulusal füze savunma sisteminin hem maliyetini hem siyasi sorumluluğunu düşürmek için çok taraflı bir yapıya bürünmesini benimsedi. Ayrıca, askeri olarak yayıldığı alanlardan çeşitli takvimler içinde çekilmeyi, ancak buralarda başka biçimlerde var olmayı ilke edindi.

Bush’lar sonrası ABD için radikal denebilecek bu yeni siyasetin, bugün NATO stratejisi haline geldiğini görüyoruz. Doğrusu bir strateji ancak bu kadar “vazgeçmeden vazgeçme” biçimine sokulabilir. ABD, ulusal stratejilerinden kaba hatlarıyla vazgeçmiyor, ancak bunu çok ortaklı bir ortamda gerçekleştiriyor. Ulusal Füze Savunma Sistemi, NATO bünyesine dahil oluyor, Rusya en yakın müttefik ilan edilip Afganistan’da alana davet ediliyor ve dünyanın birçok yerindeki radikal eğilimler, terör ya da istikrarsızlıklar artık tüm müttefiklerin ortak derdi haline geliyor. Aslında diğer NATO üyelerinin de benzer politikaları, korku ve tehdit tanımları bulunduğundan ABD projesini benimsemekte zorlandıkları söylenemez. Sorun, bu ülkelerin kendi başlarına davranma olanaklarının kısıtlanması.

Kısacası NATO Zirvesi için ilk olarak, AB’nin kendisini ABD’den kısmen bağımsız bir stratejik güç yapma hevesi olan üyelerinin bu projelerini ceplerine koymak zorunda kaldıkları söylenebilir. Türkiye’nin AB üyeliğinin gündeme gelmiş olma nedeni de bu, Kıbrıs’ın NATO üyeliğinin de. NATO, yeni kararlarıyla Avrupa güvenliğinde daha etkin hale geliyor, ABD bir anlamda kendi işini bozmaya çalışan AB üyelerine tavır değiştirmeleri için tanıdığı süreyi sonlandırıyor. Bu çerçevede Türkiye’nin AB üyeliğinin bundan sonra daha da fazla tartışılacağını öngörmek mümkün.

Beril Dedeoğlu / Star'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,166 µs