En Sıcak Konular

İzinsiz e-posta ve SMS'e son

24 Kasım 2010 08:48 tsi
İzinsiz mail, SMS frenlenecek ‘hediye’ yalanına ceza kesilecek...

Bakanlar Kurulu’nda önceki gün kabul edilen 16 maddelik Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı’nda, “istek dışı” haberleşme yasaklanıp, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası getirilirken, indirim, hediye, promosyon ve yarışmalara da çeki düzen verildi. Adalet Bakanlığı’nca, “AB Elektronik Ticaret Direktifi’ne” uyum sağlanması amacıyla hazırlanan “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı” önümüzdeki günlerde Meclis’e sevk edilecek.

Elektronik ticaretle ilgili tasarıda ise tüketiciyi istenmeyen postalardan kurtarıp, kandırılmasını önlemeyi hedefleyen düzenlemeler yapıldı. Tasarıda, özetle şunlar yer alıyor:

Ticari iletişimde, indirim, hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların bu niteliği açıkça belirtilecek. Bunlara katılımın ve faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilecek. Şartlar açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olacak. Bu koşullara uymayana, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2 bin liradan 15 bin liraya kadar idari cezası verebilecek.

Abone ve kullanıcılara artık önceden izin alınmadan, doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerikli SMS ve e-mail atılamayacak. İzinsiz atılan istenmeyen elektronik posta nedeniyle sorumlulara Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.

Tasarıyla, Elektronik Haberleşme Kanunu’nun ilgili iki maddesi değiştirildi. Mevcut Elektronik Ticaret Kanunu’nun “abonelik sözleşmelerini” düzenleyen 50. maddesinde, “izin şartı” yok. Sadece “İstek dışı” haberleşme halinde, abone ve kullanıcılara gelen her bir mesajı bundan sonrası için “almayı reddetme hakkının” kolay bir yolla ve ücretsiz olarak sağlanması öngörülüyor. AB mevzuatı ile uyum sağlandı ve bu tip “istek dışı” haberleşmeyi abonenin her bir mesaj için “reddi” yerine “önceden izni” şartı getirildi.

Bilgi verme yükümlülüğü getirildi

ELEKTRONİK Ticaret Kanun Tasarısı’nda, hizmet sağlayıcılarına elektronik sözleşmelerde belirlenen şekilde bilgi verme yükümlülüğü de getirildi. Böylece, elektronik hizmetin alıcısının satın alacağı mal ya da hizmeti tanıyabilmesi, onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi sağlandı. Sözleşmenin erişilebilir kılınması ve hataların sonradan düzeltilmesine imkan verilmesi amaçlandı.

hurriyet



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,161 µs