En Sıcak Konular

''Türkiye'den vazgeçmeyiz''

24 Kasım 2010 08:35 tsi
''Türkiye'den vazgeçmeyiz'' Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin 'Ankara Irak'ta yanlış ata oynadı' sözlerine başdanışmanı Fahri Kerim'den açıklama geldi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, bir Türk gazetesine verdiği demeçte kullandığı 'Ankara Irak'ta yanlış ata oynadı' sözlerine açıklık getirdi. Talabani kendisinin başından beri Türkiye'nin dostu olduğunu vurguladı. Talabani adına konuşan Başdanışman Fahri Kerim 'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Talabani'nin Türkiye ile dostluk ve stratejik işbirliği için neler yaptığını herkesten çok daha iyi bilirler. Talabani çoğu zaman Türkiye dostu olduğu için birçok çevreden yoğun eleştiri aldı'' dedi.

İLİŞKİLERE GÖLGE

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye'nin Irak ve Kuzey Irak'la ilişkilerin mimarı olduğunu hatırlatan Kerim, 'Cumhurbaşkanı Talabani sözlerinin Türk gazetesinde -kasıtlı veya kasıtsız- yanlış yansıtılmasından ve yanlış yansıtılan sözlerine Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın hemen tepki göstermesinden büyük üzüntü duydu' dedi.

Talabani'nin Türkiye ile Irak arasında stratejik işbirliğinin her alanda gelişmesi ve derinleşmesi için yıllarca ve sürekli çaba gösterdiğini söyleyen Kerim, 'Talabani ve Mesut Barzani bu ilişkilerin zarar görmesine asla izin vermeyeceklerini vurguladı'' diye konuştu. 'Türkiye'nin Talabani ve Mesut Barzani için çok önemli bir dost ve stratejik öneme sahip komşu bir ülke olduğunu'' belirten Kerim, 'Bazı kişi ve çevreler bilerek ya da bilmeyerek kasıtlı-kasıtsız bu ilişkilere gölge düşürmeye çalışıyor'' suçlamasında bulundu.

'Irak'taki hükümetin kurulma süreciyle ilgili her ülkenin kendine göre görüş ve politikası olduğunu biliyor ve bunu da normal kabul ediyoruz'' diyen Kerim, 'Talabani artık Cumhurbaşkanı, Nuri El Maliki ise Başbakan ve biz önümüze bakıyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye ile ilişkilerimizi her alanda ve çok daha ileriye taşımaya kararlıyız' dedi. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan Bağdat'a geldiklerinde onların Iraklı diğer politik gruplarla görüşmelerine Talabani'nin hep destek verdiğini hatırlatan Kerim, son gelişmeleri konuşmak üzere yakında Ankara'ya gelebileceğini ve Talabani'den Gül ve Erdoğan'a mesajlar getireceğini söyledi.

ORTADOĞU İZLEDİ

Irak Cumhurbaşkanı'nın bir Türk gazetesinde yayınlanan sözlerinin Talabani'nin ofisi tarafından yalanlanması Irak, Kürt ve genel olarak Arap medyası tarafından ilgiyle izlendi. Bazı gazete, televizyon ve internet siteleri Türkiye'nin Talabani'nin cumhurbaşkanı seçilmesine karşı lobi yaptığını ve bu durumdan haberdar olan Talabani ve Kürtlerin de bundan rahatsız oldukları yorumunu yaptı.

Bazı Kürt çevreleri de Irak'taki tüm siyasi grupların lider ve temsilcilerini davet eden Ankara'nın Talabani'ye böyle bir davet iletmediğini, hatta Türkiye'ye özel bir ziyarette bulunmak isteyen Talabani'ye sıcak bakılmadığını bu durumun da 'Türkiye dostu Talabani'yi üzdüğü ve elini zayıflattığını' belirtti. Talabani 22 Ekim'de TRT'nin Arapça kanalı El Arabiye'ye ve AKŞAM'a verdiği demeçte, Ankara'ya yönelik hiç bir tepki dile getirmemiş, tersine Türkiye'yi 'stratejik, dost ve müttefik' ülke olarak ilan etmişti.

akşam



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,238 µs