En Sıcak Konular

Avrupa'da daraldı, Türkiye'de rekor kırıyor

24 Kasım 2010 08:19 tsi
Otomotiv pazarında yaşanan canlılık Türkiye'yi ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Avrupa'nın en çok büyüyen ülkesi yaptı.

AB ülkelerinde otomobil satışları ekimde yüzde 16,1 oranında daralırken, Türkiye otomobil pazarı yüzde 246,1 büyüdü. Zaman'da yer alan habere göre ekonomik göstergelerin Avrupa'dan daha iyi gitmesinin etkili olduğu pazarda önümüzdeki aylara yönelik beklentiler de olumlu. Aylık büyüme oranının yüksekliği, geçen yıl otomobil satışlarının dip yapmasına bağlanıyor. 6,5 ay geçerli olan ÖTV indirimi 30 Eylül 2009'da sona ermiş, ekimde satışlar aniden düşmüştü.

54 markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Mustafa Bayraktar, Türkiye'de son dönemde gelir seviyesinin yükselmesine paralel otomobil sahipliğinin de arttığını söyledi. Önümüzdeki döneme yönelik seçim ekonomisine ilişkin endişelerinin bulunmadığını kaydeden Bayraktar, ekonomik istikrar olduğu sürece önümüzdeki aylarda da otomobil talebinde artışın devam edeceğini ifade etti. 27 Avrupa Birliği ülkesi ve EFTA üyesi ülkelerin toplamında ekim ayında otomobil satışları yüzde 16,1 oranında daraldı. Türkiye otomobil pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 246,1 oranında büyüdü.

Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneği (ACEA) verilerine göre söz konusu ülkelerin toplamında ekim ayında otomobil pazarı 1 milyon 61 bin 977 olarak gerçekleşti. Türkiye'de geçen ay 47 bin 859 adet otomobil satılırken, 2010 yılı Ekim ayı otomobil satışları ile Türkiye, Avrupa otomobil satışlarında 6. sırada yer aldı. Avrupa'da geçen yıl verilen teşviklerin sona ermesiyle birlikte daralmanın başladığını belirten Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, Türkiye'de ise yılın ilk çeyreğinden sonra pazarın büyümeye başladığını, önümüzdeki dönem için de ekonomik göstergelerin iyi gittiğini söyledi. Kasım ve aralık aylarında da pazarın büyümeye devam edeceğini kaydeden Özüner, "Yıl sonunda otomobil ve hafif ticari araç toplamı 720 bini bulacak. Benzer bir tempo 2011 yılı için de geçerli olacak." dedi.

Ekim ayında en sert düşüş yüzde 37,6 ile İspanya'da gerçekleşirken, bu ülkeyi yüzde 33,4 ile Yunanistan, yüzde 28,8 ile İtalya izledi. Geçen ay Türkiye'nin ardından satışlarını en çok artıran pazar yüzde 121,2 ile Estonya, yüzde 114,6 ile İrlanda oldu. Ekim başta olmak üzere yılın geride kalan dönemine ait büyüme rakamlarının etkisini filo pazarındaki genişlemeye bağlayan Hyundai Assan Genel Müdür Yardımcısı Burak Ağaççıoğlu ise perakendenin yanı sıra kiralama operasyonlarının 2010 yılında arttığını dile getirerek, benzer oranlarda büyümenin 2011 yılı için de geçerli olacağını ifade etti. Bu yıl ocak-ekim dönemi toplam Avrupa otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalışla 11 milyon 628 bin 571 adet olarak gerçekleşti.

10 aylık otomobil pazarı geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında en belirgin düşüş yüzde 35,6 ile Bulgaristan'da gerçekleşirken, bu ülkeyi yüzde 32 ile Yunanistan ve yüzde 28,9 ile Macaristan izledi. 10 aylık dönemde en yüksek artış ise geçen yılı çok kötü geçiren İrlanda, İzlanda ve Portekiz'de gerçekleşti. Türkiye'de ise aynı dönemde otomobil satışları yüzde 22,18 artarak 360 bin 262 adede ulaştı. 2010 yılı Ocak-Ekim dönemi otomobil satışları ile Türkiye, Avrupa otomobil satışları sıralamasında 8. sırada yer aldı.

EKİM SATIŞLARINDA İLK 10 ÜLKE

Ülke Ekim satışı (bin)

Almanya 256,7

Fransa 172

İtalya 139,7

İngiltere 131,5

İspanya 61,4

Türkiye 47,8

Hollanda 43,9

Belçika 43,5

Polonya 30,3

Avusturya 28,7

Kaynak: ODD



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,414 µs