En Sıcak Konular

Papandreu: Kıbrıs sorunu çözülmeden Türk-Yunan ilişkileri normalleşemez

23 Kasım 2010 18:30 tsi
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, "Kıbrıs sorunu çözülmeden Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşemeyeceğini" iddia etti.

Rum lider Dimitris Hristofyas, Atina'da Başbakan Papandreu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeden sonra yapılan ortak basın toplantısında Yunan başbakan, Kıbrıs'ın Yunanistan dış politikasının en öncelikli konusu olduğunu söyledi. Papandreu, "Kıbrıs sorunu çözülmeden Türk-Yunan ilişkileri normalleşemez" tezini savundu.

Kıbrıs Türk tarafını 'dar takvim ve hakemlik olmaksızın adil bir uzlaşma davetine cevap vermeye' çağıran Papandreu, Kıbrıs Türk liderliğini soruna çözüm bulunması için yapıcı bir ruhla müzakerelere katılmasını istedi. Papandreu, Kıbrıs sorununda hedefin, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası hukuk çerçevesinde 'iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon, bir egemen devlet, tek vatandaşlık ve AB müktesebatıyla uyumlu tek uluslararası kimlik' olduğunu söyledi.

Rum lider Hristofyas ise Kıbrıs'ın ortaya koyduğu çabalara Papandreu'nun tam destek verdiğini ifade etti. Hristofyas, Kıbrıs sorununun Yunanistan'ın en öncelikli dış politika meselesi olduğunu tekrarladı.

HRİSTOFYAS, YUNAN PARLAMENTOSU'NDA KONUŞAN İLK RUM LİDER OLDU

Bu arada Hristofyas, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50'inci yılı kutlamaları çerçevesinde Yunan Parlamentosu'nda konuşan ilk Rum lider oldu. Hristofyas, Yunan Parlamentosu'nda Yunan halkına seslenme davetinin "Yunanistan ile özverili ve tam dayanışma içerisinde olmaları" anlamına geldiğini belirtti. Hristofyas, "Bu tam ve koşulsuz destek için müteşekkiriz." dedi.

BM'de yapılan görüşmeler konusunda Yunan tarafını bilgilendiren Hristofyas, BM Genel Sekreteri öncülüğünde 4'lü ve 5'li bir görüşme mutabakatının sağlanmadığını söyledi. Hristofyas, "BM Genel Sekreteri'nin hakemlik yapma niyetinde olmadığını" da iddia etti. Rum lider görüşmede şimdiye kadar yapılan müzakerelere ilişkin genel bir değerlendirme yapıldığını belirterek, "Kıbrıslılar için bir Kıbrıs istiyoruz. Dar takvim ve hakemlik olmayacaktır. Her fırsatı değerlendiriyoruz. Sorumluluk alıyoruz. Eğer Türkiye'nin karşılık verdiğini görürsek, çözüme ne kadar hazır olduğumuz çokları için sürpriz olacak." dedi.

Hristofyas, "Kıbrıs ve Yunanistan'ın birliği biliniyor. İç hatta da birlik istenen bir konu. Bu şekilde ülkemizi özgürleştirebilelim ve birleştirelim." ifadelerini kullandı. "Yunanistan'ın yardımı olmaksızın Kıbrıs hayatta kalamaz ve AB üyesi olamazdı." diyen Hristofyas, kısa bir süre önce ABD'de yaptığı ve çok büyük tepki çeken "Yunanistan da Kıbrıs'ı işgal etti" sözlerini telafi etmeye çalıştı.

YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANI UYARDI: "TÜRKİYE ADIM ATMAZSA MÜZAKERELER DURUR"

Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, dün Brüksel'deki Avrupa Politikalar Merkezi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'ye sert mesajlar gönderdi. Türkiye'nin AB'ye karşı sorumluluklarını yerine getirmesi uyarısında bulunan Druças, Türkiye'nin limanlarını Rum gemilere açmaması halinde Haziran 2011 tarihinde müzakerelerin durma noktasına geleceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği Haziran 2011'de yapılacak genel seçimlerin ardından Ankara'nın AB'ye yönelik siyasi iradesini de yenilemesi gerektiğini ileri süren Yunan Bakan, bu çerçevede 2011 yılının ikinci yarısında liderler düzeyinde bir AB-Türkiye zirvesi düzenlenmesini istedi.

Dışişleri Bakanı Druças, Atina'nın 2014 yılında üstleneceği AB dönem başkanlığı esnasında 1999 yılında Helsinki zirvesinde kaydedilen ilerlemeyi tekrarlamak istediklerini belirtti. Druças, 'casus belli' konusunda da, "Türk basınında çıkan haberlerin aksine Türkiye casus belli konusunda hiçbir adım atmadı. AB'ye aday bir ülkenin üye bir ülkeyi tehdit olarak görmesi kabul edilemez." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 1,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,113 µs