En Sıcak Konular

'Herşeyi gören göz' yörüngede!

23 Kasım 2010 17:28 tsi
'Herşeyi gören göz' yörüngede! ABD dünyanın en büyük uydusunu uzaya fırlattı. “Çok gizli” casus uydu, 100 metre uzunluğundaki antenini dünyanın istenen bölgesine çevirip, oradaki tüm elektronik iletişimi dinleyebiliyor. ABD’nin hedefinde Rusya ve Çin olabilir.

ABD ordusunun askeri iletişim ve izleme amaçlı bir uydusu daha uzaya fırlatıldı. Ancak dün yörüngeye yerleştirilen uydu çok daha özel. Amerikan Ulusal İstihbarat Kurumu (NRO), Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydunun, “dünyanın en büyük uydusu” olduğunu bildirdi.
ABD’nin “dinleme kapasitesini artırması” beklenen uydunun başarıyla fırlatılmasının ardından Tuğgeneral Ed Wilson yaptığı açıklamada, bu uydunun ulusal savunma için NRO’nun “yaşamsal öneme sahip kaynaklarını genişleteceğini” söyledi. Fırlatma, teknik aksaklıklar ve hava koşulları nedeniyle daha önce birkaç kez ertelenmişti.

7 dakikada yayın kesildi

Dünyanın en güçlü sıvı yakıtlı roketi olan ve 24 ton ağırlığında yük taşıyabilen 72 metre uzunluğundaki Delta 4 füzesiyle yörüngeye gönderilen NROL-32 adlı “çok gizli casus uydu” hakkındaki detaylar resmi ağızlarca saklı tutuluyor. Hatta operasyonu kontrol eden Birleşik Fırlatma İttifakı, Delta 4’ün ateşlenmesinden 7 dakika sonra, işlemin bundan sonraki kısmı devlet sırrı niteliğinde olduğu için bilgi vermeyi kesti.

CBS’e konuşan uzmanlar, uydunun 100 metrelik antenini ve hassas radyo algılayıcılarını kullanarak, hedef alınan bölgedeki askeri ve sivil iletişim şebekelerinin dinleyebildiğini belirttiler. Ted Molczan adlı uzman, “NROL-32 eski telekulak uydularının yerine kullanılabilir veya yeni bir yörünge düzeyine geçerek diğer uydularla eşgüdümlü biçimde çalışabilir” dedi. NROL-32 ile gelişmeleri, NASA forumlarında olduğu kadar, Amerikan telekulağının hedefinde olduğu öne sürülen Ruslar tarafından da yakından takip ediyor.

Yörüngesi ‘Molniya’ (Şimşek)

Rus astronomların buluştuğu “Novosti kosmonavtiki” sitesinde konu uzun uzadıya tartışıldı. Sır gibi saklanan NROL-32 ile ilgili az sayıdaki veriden biri, “Molniya” (Rusça şimşek) yörüngesine yerleştirilecek olması. Bu yörünge düzeyini ilk kez 1960’larda aynı adlı Rus uydusu kullanmıştı. Eliptik Molniya yörüngesindeki uydular ABD ve Rusya ile Güney Kutbu arasında gidip geliyor.

Sloganı ‘Her şeyi gören göz’

13 tonluk NROL-32, CIA işbirliğiyle yürütülen “Mentor” programının beşinci büyük uydusu. Diğer uydulardan üçüyle eşgüdümlü çalıştırılırsa, bir bölgeyi 24 saat boyunca dinleyebilir. Dünyanın daha önce bilinen en büyük ticari uydusu 7 ton ağırlığındaki Terrestar-1’di.

NROL-32 fırlatma görevinin sloganı, “Annuit Coeptis.” Latince’de, “(Tanrı) keşfimi onaylıyor” anlamına geliyor.

Görevin logosunda, Amerikan dolarında da bulunan “herşeyi gören göz” simgesi var. Bu simge masonlarla ilişkilendiriliyor. Rus uzay gözlemcileri, son fırlatılışın ardından, “ABD’nin masonlar tarafından yönetildiği artık açık değil mi” dedi.n Logonun altındaki dört kısaltmadan biri “45 SW.” Bu, ABD Hava Kuvvetleri 45. Uzay Filosu’nu temsil ediyor. Bu filo İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi denizaltılarını avlıyordu.

Avrupa Parlamentosu’nun 2001 tarihli raporuna göre ABD, “ECHELON” adlı program kapsamında tüm dünyayı dinliyor. Bu iş için hem uydular kullanılıyor, hem de Amerikan denizaltıları okyanuslardan geçen kıtalararası iletişim hatlarına bağlanıyor.



Bu haber 2,566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,249 µs