En Sıcak Konular

Evde 2 milyar $ kazanma fırsatı!

0 0 0000 00:00 tsi
Evde 2 milyar $ kazanma fırsatı! Türkiye'de evde yapılacak uygulamalarla enerjide yüzde 30 tasarruf yapmak mümkün. Bu tasarruf bize 2 milyar dolar kazandıracak. Nasıl mı? İşte size "Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu"ndan altın öneriler...

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın hazırladığı "Günlük Yaşantımızda Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu"na göre, Türkiye'de yılda 93 milyon ton petrole eş enerji tüketiliyor ve bunun yaklaşık üçte biri binalarda harcanıyor. Tüketicilerin evde yapacağı pratik uygulamalarla enerjide yüzde 30 tasarruf mümkün ve bunun da 2-3 milyar dolara karşılık geldiği tahmin ediliyor.
Kılavuzda, hem ekonomiye hem de çevreye katkıda bulunacak önlemlerden bazıları şunlar:


Evinizi koruyun


Binaların yalıtılmasıyla yüzde 25'ten yüzde 50'ye varan oranlarda yakıt tasarrufu mümkün. Bölgelere göre 5 ila 10 santimetre arasında uygun bir yalıtım malzemesi ile yalıtılan bir çatı, yüzde 10- 15 civarında bir enerji tasarrufu sağlıyor.
Sızdırmazlığı ve ısıl geçirgenliği iyi sağlanmış pencereler, yaklaşık yüzde 15- 20 oranında bir enerji tasarrufu sağlıyor.
Oturma odaları için 19-21C arası, yatak odası için 16-18C arası en uygun sıcaklıklardır. Ortam sıcaklığındaki 1C'lik azalma, yakıt tüketiminin yüzde 5 ile 7 arasında azalmasını sağlıyor.


Isınma araçları

Radyatörlerin arkasına yansıtıcı paneller koyun. Böylece radyatörün arkasındaki dış duvardan ısının kaçışını engelleyip odaya yansımasını sağlayın.
Yüksek verimli sobalarla bir sezonda 150-200 kg kömür tasarruf etmeniz mümkün.


Su buharlaşmasın

Damlatan, sızıntı yapan muslukları ve rezervuar veya sifonları onarın veya yenisi ile değiştirin. Değeri bir bardak su bedeli bile olmayan küçük bir onarım, bir conta değişikliği, onlarca m3 su kaybının ve kabarık su faturalarının önüne geçecektir. 10 dakikalık bir sürede kahve fincanını dolduracak kadar sızıntı yapan bir musluk, yılda 15 m3 gibi azımsanmayacak bir miktarda su kaybına neden olur. Özellikle bozuk rezervuarlardan olan kayıplar su faturanızı iki katına kadar çıkarabilir.
Klasik musluklar yerine kolay ve kısa sürede açılıp kapatılan kademeli muslukları kullanın.
Açık ve yayvan bir kapta su ısıtmayın. Su ısıtmak için çaydanlık ve kapalı kapları tercih edin. Suyu ve enerjiyi buharlaştırmayın.


Klasik ampullere son

Çubuk florasanlar normal ampullere göre yüzde 40- 50, kompakt florasanlar ise yüzde 75- 80 daha verimli.
Dimmerli ışık ayarlayıcıları (ışığı kısabilen) kullanarak, lambalara giden enerjiyi kontrol edebilirsiniz.
Biriken kir ve tozlar lambanın aydınlatma verimini azaltır, temizleyin.
Cihazlar üzerindeki "stand by" ışıkları cihazı kullanıma hazır bekletir ancak 1 watt harcadığı kabul edilse yılda 8,7 kWh enerji tüketir. Beklemedeki 10 cihaz yılda 87 kWh enerji tüketir ki bu neredeyse bir evin 1 aylık elektrik tüketiminin yarısı gibi bir değere ulaşır.
Buzdolabı contası, dolabın içi ile kapısı arasındaki sızdırmazlığı sağlar. Eğer bozuksa mutlaka değiştirin. Aksi durumda hem enerji tüketiminiz artar hem de buzdolabınızın ömrü azalır.
Buzdolabına koyduğunuz sulu yiyeceklerin üstünü kapatın. Açık bırakıldığında dolaptaki nem oranı artar. Bu da buzdolabınızın daha fazla çalışmasına neden olur.


Kirlileri ıslatın

Çok kirli ve lekeli çamaşırları önceden ıslatın. Bu durumda çamaşır makinesine daha az iş bırakıp tek yıkamayla çamaşırlarınızı temizlersiniz.
Çamaşır makinenize, el kitabında önerilenden daha fazla ve aşırı köpüren deterjan koymayın. Düşük sıcaklıkta yıkama yapabileceğiniz deterjanları tercih edin.
Ütü alırken kurulu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketmemizi sağlayacaktır.
Çamaşırları nemli olarak ütüleyin, buhar ve termostatlı ütülerin kullanılması enerji tasarrufu açısından önemlidir.


Düdüklü tencere devri!

Yiyecek pişirirken düdüklü tencere kullanın. Bu yolla hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de yiyeceklerinizin besin değerini korumuş olacaksınız.
Ocaklarda yemek pişirmek, fırında yemek pişirmekten daha ekonomiktir.
Cam ve seramik kaplar, kızartma ve pişirme sıcaklığını 15 derece düşürür. Kapaksız kapla yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketirsiniz.


Daha az yakıt

Araç 95 km/saat yerine 115 km/saat hızda sürüldüğünde yüzde 15 daha fazla yakıt tüketilir.
Düşük viteste yüksek devir yapmayın ve gerekli yerlerde uygun vitese geçmede zaman kaybetmeyin. Aracınızı uygun viteste sürmezseniz yüzde 15- 30 fazla yakıt tüketilir.
Aracınızı kapasitesinin üzerinde yüklemeyin. Yakıt sarfiyatını artıracağı gibi fren duruş mesafesini de artıracaktır.
Aracınızın pencerelerini yoldayken kapalı tutun ya da hava değişimini sağlayacak kadar açın. Bu size önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
Bakımı kötü bir şekilde yapılan bir aracın yakıt tüketimi yüzde 15 oranında artabilir ve sera gazı yayım (çevreyi kirletme) oranı çok daha yüksek olur.
Radyal lastik kullanın. Bu lastikler otoyolda yakıt tasarrufu sağlar.


milliyet



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,637 µs