En Sıcak Konular

Euronun bitişi Almanya'nın elinden olacak

23 Kasım 2010 13:28 tsi
Euronun bitişi Almanya'nın elinden olacak Financial Times gazetesinin önde gelen yazarlarından Gideon Rachman, şu sıralar İrlanda'da yaşanan krizle birlikte alevlenen 'euronun geleceği ne olacak' tartışmalarına çarpıcı bir yorum getirdi ve euronun bitişinin Almanya'nın elinden olacağını söyle

İşte Gideon Rachman'ın makalesi; 

"Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General David Petraeus, Irak’ta görev yaparken hep: ‘Bu savaş nasıl bitecek?’ sorusunu soruyordu. Şimdi euro bölgesindeki krizinden şikayet eden Avrupalı liderler de birbirlerine aynı soruyu soruyor.

Yunanistan’daki soruna yanıt vermede geç kalan Avrupalı yetkililer en azından İrlanda’daki krizi durdurmayı umut ediyor. İrlanda için bir kurtarma paketi hazırlanma kararı alınmış olsa da piyasalar şimdiden gözlerini Portekiz’e çevirdi. Portekiz’den sonra, İspanya’nın sıradaki ülke olacağı konuşuluyor. İspanya gibi büyük bir ekonominin mali yardıma ihtiyaç duyması halinde, euronun geleceği ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalacak.

“Bu nasıl biter?” sorusu her ne kadar acil cevap gerektiren bir soru olsa da yanıtlaması o kadar kolay değil. Aslında bu sorun, finansal, ekonomik ve siyasi açıların birbirine bağlı olduğu üç boyutlu bir satranç oyununa benziyor.   

ÇÖKÜŞÜ ALMANYA ELİNDEN OLACAK    

Euro önünde sonunda dağılacak. Ortak para birliğinin başını kesen güç, Avrupa Birliği’nin (AB) en güçlü ekonomisi Almanya olacak.

Euroda yaşanan sıkıntılar için Avrupa’da pek çok isim onları suçlasa da Almanların ortak para birliğinin gelişimine yönelik kızgın olmasını gerektirecek birçok neden bulunuyor. Almanya, kamu sektöründe ciddi sıkıntılardan geçtiği, ücretlerde büyük çaplı kısıtlamalara gittiği bir on yılı geride bıraktı. Bu yüzden ülkedeki seçmenler, ödedikleri yüksek vergilerin, oldukça düşük vergiler ödeyen Yunanlar ya da İrlandalılara yardım olarak verilmesine sinirlendi.

Almanlara aynı zamanda euronun Alman markı kadar güçlü olacağı ve zengin ülkelerin yoksullara yardım etmesini engelleyen bir antlaşmanın olacağı sözü verildi.

Bu iki söz de şimdilerde tehlikeli bir şekilde ihlal ediliyor gibi görünüyor. Bu yüzden Alman Anayasa Mahkemesi’nin, hükümetin kurtarma paketlerine yaptığı katkıların kanun dışı olduğu yönünde karar alabilir.

Şu anda İrlanda’daki kriz, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, euro bölgesinde gelecekte görülebilecek olası krizlerde bireysel yatırımcıların zararın daha büyük bir kısmını üstlenmesi gerektiğini ve gerekirse Avrupalı antlaşmaların değiştirilebileceğini söylemesinden kaynaklandı.

BOŞANMA DAVASINI ALMANYA AÇACAK

Euronun dağılması durumunda, birlikten çıkmak isteyenler elbette güçlü ekonomiler olacak. Şu noktada Almanya en güçlü olasılık olarak dikkat çekiyor. Ancak, Avrupa’daki bütünleşmeye bağlılık, son 50 yıldır Almanya dış politikasının temeli olduğu için, ülke eurodan kolay ve hızlı bir şekilde ayrılamayacak.

Ancak Almanlar, euro bölgesindeki diğer ülkelerle anlaşmanın ve ortak para birliği deneyiminin işe yarayacağının imkânsız olduğuna ikna olmuş gibi görünüyor. Bu yüzden birlikten ayrılmaya karar verebilirler. Bunun da iki şekilde olacağını düşünüyorum.

İlk olarak, euro bölgesindeki ekonomik kriz dalgasının, daha büyük ekonomileri de etkilemeye başlaması ve en sonunda Alman vergi mükelleflerinin, zayıf AB ülkelerine verilen kredilerin geri ödeneceğine yönelik güvenlerinin azalması sonrasında gerçekleşecek.

İkincisi seçenek ise daha olası görünüyor. Buna göre, Alman hükümetinin talep ettiği antlaşma değişikliklerinin AB’nin diğer üyelerinin onayını alamamasının ardından, Berlin’in “Evet, biz elimizden gelenin en iyisini yaptık ancak diğer ülkeler kendilerini korumak adına yapması gerekenleri yapmadı” diyecek ve birliğe veda edecek.

Almanya bu şekilde, Avrupa’yı inşa etme zorunluluğundan da kurtulmuş olur."

*Bu yazı Financial Times’ta “How Germany could come to kill the euro” başlığıyla yayımlanan haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 968 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,515 µs