En Sıcak Konular

“Hayata Dönüş Operasyonu” davası başladı

23 Kasım 2010 12:55 tsi
Bayrampaşa Cezaevindeki “Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri öne sürülen dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılanmasına başlandı.

F Tipi cezaevlerini protesto için başlatılan ölüm oruçlarına son vermek amacıyla Aralık 2000’de yapılan ve 28 mahkumun ölümüyle sonuçlanan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nda görevli askerler, 10 yıl sonra hakim karşısına çıktı. Protestolarla başlayan duruşma öncesi konuşan ve o dönem cezaevinde bulunan Mehmet Güvel, “Katliamda 28 tutsak katledildi. Ben de o sırada cezaevinde bulunuyordum. Burada şimdi erler hakim karşısına çıkıyor ama bunun asıl sorumluları nerede?” dedi. 

19 Aralık ile 22 Aralık 2000’de tarihler arasında 20 cezaevinde eş zamanlı operasyon yapıldı. Hayata Dönüş Operasyonu adı verilen operasyonlarda 28 tutuklu hayatını kaybetti. 6 kadın tutuklu ise yakılarak öldürülmüş 55 kişi de yaralanmıştı. Bayrampaşa Cezaevi’nde operasyonlara katılan erler ise, Bakırköy 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada hakim karşısına çıktı. Davanın görüldüğü sırada yaklaşık 100 kişilik grup da adliye önünde sorumluların cezalandırması için eylem yaptı.

“Diri diri yakılanlarımız için adalet istiyoruz” diye bağıran grup adına basın açıklamasını Mehmet Güvel yaptı. Operasyonun olduğu sırada Bayrampaşa Cezaevi’nde tutuklu bulunduğunu söyleyen Mehmet Güvel, “Teslim ol, çağrılarının ardından bir anda içeriye gaz bombaları atıldı. Peşinden de silahlarla üzerimize ateş edildi. Şefinur Tezgel ile Seyhan Doğan o kadar yanmıştı ki, aileleri teşhis dahi edemedi. 10 yıl sonra bugün gerçekleşen duruşmaya ise sadece erler katılıyor. Asıl sorumlu olan komutanlar, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün de yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Operasyonlarda Ümraniye Cezaevi’nde yatan Cengiz Karataş da “Burada yargılananlar figüran, bu davanın asıl sorumlularının yargılanması gerekir” diye konuştu.

Öte yandan polis adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Taner Yener / Hürriyet



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs