iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Pers kedisine ne denir?

23 Kasım 2010 12:16 tsi
Pers kedisine ne denir? Paris diplomasisi: Mır mır! iyibilgi Ankara

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, Lizbon zirvesinde alınan 'kalkan kararları'nın ardından zikrettiği, “biz kediye kedi” deriz sözleri, bu NATO kararının İran’a yönelik olduğunu, Türkiye’nin İran özelinden çıkarıp genelleştirdiği metinlerin gerçekleri değiştirmediğini imâ ediyordu.

Başbakan Erdoğan da Sarkozy’nin fazla üzerine gitmedi, “kediye biz de kedi deriz” dedi ve “bizim aklımızda bunlar yok, Sarkozy’nin akıllarını bunlar meşgul ediyor” diyerek Paris atağını savuşturdu.

Gerçekten İran’a mı yönelik?

Sarkozy’nin kedili açıklaması aslında büyük gerçeği ifşa etmiyor tabii. Bu kararın İran’a “da” yönelik olduğunu bilmeyen yok. Herkes biliyor. ABD de, Rusya da, Avrupa da herkes biliyor ve bizatihi İran’ın kendisi de biliyor.

Yani kedinin kedi olduğunu herkes biliyor, Fransa dışında ve ortada kedi yokken (!) kedi diyen bir başkası da bulunmuyor. Bunun anlamı şu: Fransa diplomasisinin-ki Sarkozy’nin her söylediğini diplomasi saymak doğru değil-NATO zirvesi bitmiş ve ortada herhangi bir hayvan yokken, işte bu “kedi” demenin anlamı ne?

Günümüz diplomasi zekasının geldiği nokta düşünüldüğünde gerçekten berbat bir hamle bu. İran bu sözleri duyacak, Türkiye’ye gönül koyacak, iki ülke arası gerginleşecek. Fransa da mutlu olacak! Oysa Türkiye öyle demedi! İran hedef olarak gösterilmeye çalışıldı ve Ankara "hayır, kimse gösterilmesin" dedi. Bu kadar.

Pers kedisi!

Tabii bu bir pencere. Başka sokaklara bakan penceler de var. Ve o sokaklarda başka kediler var. Cinsi ile söylemek gerekiyor. NATO kararları sadece İran’a mı yönelikti? Tam tersine, İran belki de çok geniş bir “kavis hat”tın tek bir cephesi. Kaldı ki Batı açısından İran ille de bir sorun var anlamına da gelmiyor.

Çünkü bizzat ABD, İran ile soğukkanlı temaslar kuruyor ve kurmak istiyor. İsrail’in alınan bu karara rağmen kalkan konusunda huysuzlanmasının bir sebebi bu. Yani ortada bir kedi var ama her kedi gibi değil.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs