En Sıcak Konular

"İsrail'in rahatsız olması çok normal"

23 Kasım 2010 12:14 tsi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'ten NATO zirvesine dair önemli açıklamalar...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, sabah.com.tr'ye konuştu: "NATO zirvesi Türkiye'nin diplomatik zaferidir. İsrail'in projesine karşı çıktık, rahatsız olmaları çok normal."

- Füze kalkanı projesiyle ilgili Türkiye hedef mi seçildi?

Bu projeyle Türkiye'ye füze falan yerleştirilmeyecek sadece radar konulacak. Aynı zamanda sadece Türkiye'ye değil, Bulgaristan, Romanya gibi birçok ülkeye yerleştirilecek bu sistem. Bu açıdan Türkiye'nin birileri tarafından hedef seçilmiş gibi gösterilmesine, böyle endişelere hiç gerek yok.

- Türkiye NATO ile ciddi bir pazarlık yaptı, bunun karşılığını aldı diyebilir miyiz?

Türkiye geçmişte de NATO üyesiydi ama o zamanlar NATO bir karar alırdı, o karar uygulanırdı, biz ancak karar uygulandıktan sonra bu işten haberdar olurduk. Eğer bugün Türkiye olmasaydı, NATO toplanır, 10 dakikada kararını alır, hedef de belirtir ve birilerini düşman da ilan ederdi. Mesela biz orada adres ya da hedef gösterilmemesi konusunda şart koştuk. Komşularımızın adres gösterilmesine, hedef gösterilmesine karşı çıktık ve Türkiye olarak bunu kabul ettirdik. Lizbon'daki NATO zirvesi Türkiye'nin diplomatik zaferiyle sonuçlanmıştır.

- Bu aşamadan sonra proje hayata geçecek, risk var mı bu projede?

Risk uluslararası her anlaşmada vardır. Anlaşmaları bırakın, hayatta risk vardır, yürürken başınıza bir şey düşebilir, kaza yapabilirsiniz... Nefes alırken bile risk vardır, havadaki mikroplardan hasta olabilirsiniz. Siz eğer NATO üyesiyseniz, bunun imkanlarından faydalanıyorsanız, o zaman kusura bakmayın bu üyeliğin külfeti olursa onu da çekmek gerekir. Ama Türkiye bu işten tamamen yüzünün akıyla çıkmıştır.

- Bir de komuta kontrol meselesi var, İsrail bundan rahatsız mı?

İsrail'in rahatsız olması kadar doğal bir şey yok. Biz hedef göstermeyen bir anlaşmayı şart koştuk ve kabul edildi. İsrail ise bu zirveden bir düşman çıkarılmasını bekliyordu, hatta kendisini tamamen koruma altına alan ve Ortadoğu'daki diğer ülkeleri hedef gösteren bir anlaşma ve mekanizma kurulmasını bekliyordu. Bu olmadı, İsail o yüzden tepkili.

- İran'dan bir tepki var mı?

Şu ana kadar olumsuz herhangi bir açıklama gelmedi. Ben şahsen İran da dahil Türkiye içinde vatandaşlardan da olumsuz bir tepki görmedim. Ama bazı internet sitelerinde ortalığı karıştırıcı haberler yapılıyor. Tabii karşı çıkanlar olabilir, zaten yeryüzünde herkesin onayladığı bir proje ya da anlaşma bugüne kadar olmamıştır.

Taha Dağlı / Sabah



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs