En Sıcak Konular

CIA'in desteklediği 10 girişim

23 Kasım 2010 11:07 tsi
CIA'in desteklediği 10 girişim ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), istihbarat tarafında geri kalmamak için In-Q-Tel adlı girişim sermayesi şirketi aracılığıyla teknoloji tarafında gelecek vaad eden şirketleri destekliyor.

ABD’nin devlet desteğiyle kurulan tek girişim sermayesi olan In-Q-Tel, 1999’da teknoloji balonu sırasında kuruldu. Çünkü o dönemde, özel sektör teknolojik devrimin hızına ayak uydurmak için sürekli yatırımlar yapıyor bu da ülkenin resmi istihbarat servisinin (CIA) huzursuz olmasına neden oluyordu.

O tarihten bu yana, In-Q-Tel, CIA’in işine yarayacak ve ulusal güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunacak teknolojiler geliştiren yeni şirketlere yatırım yapmaya başladı.

Forbes dergisi, CIA’ın arkasında olduğu bu şirketlerle, sektörleri sıraladı.

LensVector

In-Q-Tel ve dolayısıyla CIA, yeni üretimleriyle, kamera kalitesini yükselten şirketlere yatırım yapıyor. Bu yılın başında, kameralarda kullanılan hareketli cisimleri net bir şekilde odaklayabilen lensleri üreten LensVector şirketine büyük çaplı kaynak aktardı. Şirket, çok küçük boyutta lensler üretiyor.

AdaptivEnergy

Federal yatırım şirketi, 2007’de, ani şoklar, titreşimler ve hatta adımları bile enerjiye dönüştürebilen AdaptivEnergy adlı şirketi yatırım hedefi olarak seçti.

Bataryalar

CIA, küçük bataryalar üzerine çalışan şirketlere de finansal destek sağlıyor. New Mexico merkezli Oynergy de onlardan biri. Şirket, radyoizotop bataryalar üzerine çalışıyor.

Haritalar

Uzmanlar, veri alanındaki yeni eğilimin konum belirleme olduğunu yani, kişilerin bir sonraki varış noktalarını ve en fazla kiminle zaman geçirdiğini tahmin etmek olduğunu söylüyor. In-Q-Tel’in portföyündeki birçok şirket de konum belirleme teknolojileri üzerine çalışıyor. Image Tree Corp. da onlardan biri.

Thing Magic

CIA’in yatırım yaptığı diğer şirketlerinden biri de Thing Magic. Şirket, her şeyin izinin sürülebilmesini sağlayan, radyo frekansıyla tanımlama yapabilen çipler üretiyor. Floride Yüksek Mahkemesi, davalarında bu çiplerden faydalanırken, ABD’li dev otomobil şirketi Ford da kamyonetlerinde ek özellik olarak bu çipleri sunuyor.

Recorded Future

In-Q-Tel bu yılbaşında, Recorded Future adında internet siteleri, bloglar ve Twitter hesaplarına görünmeyen bağlantılar yaparak geleceği tahmin etmeye çalışan bir şirkete destek oldu. Şirket, verdikleri hizmetin Wall Street işlemcileri arasında da popüler olduğunu belirtiyor.

Sosyal Ağ İletişimi

İnternet üzerinde dolaşan bilgiler, her geçen gün istihbarat servisleri için daha önemli hale geldi. Bu nedenle, bu mecradaki çok büyük miktardaki bilginin derlenmesini sağlayan Visible Technologies, FMS ve StreamBase gibi yeni girişimler, In-Q-Tel’in portföyünde yer alan şirketler dikkat çekiyor.

Bilgisayar oyunları

In-Q-Tel, asker ve savaş temalı video oyunlar ve askerler için eğitim simulasyonları gibi çalışmalar ortaya koyan Destineer Studios gibi girişimleri de destekliyor.

Sonitus Medical

Sonitus Medical, dişin üzerine yerleştirilip sesi doğrudan iç kulağa gönderen işitme cihazları yapıyor.

Cleversafe

İstihbarat servislerinin sahip oldukları bazı bilgileri internet ortamında saklaması gerekiyor. In-Q-Tel, bu bilgileri bölerek internet üzerinde farklı yerlerde saklama hizmeti sunan Cleversafe adlı girişime de destek veriyor.



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,951 µs