En Sıcak Konular

Kore'de savaş rüzgarları!

23 Kasım 2010 08:54 tsi
Kore'de savaş rüzgarları! Kuzey Kore ile Güney Kore arasında karşılıklı olarak açılan top ateşlerinin ardından Kuzey Kore tarafından ilk açıklama geldi.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginlik, Kuzey'den bugün yapılan topçu atışlarıyla sıcak çatışmaya dönüştü.

İki ülke arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde bulunan Yeonpyeong adasına 200'den fazla top mermisi düşerken, onlarca evde yangın çıktı. Çok sayıda kişi yaralandı.

Olay yerinden görüntüler için buraya tıklayın!

Saldırının ardından Güney Kore ordusu alarma geçti. Topçu ateşine karşılık verilirken, F-16 savaş uçaklarının adanın batı kıyısına gönderildiği belirtildi.

Güney Kore: Top atışında 4'ü ağır 14 asker yaralandı

Güney Kore Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin İki ülke arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde bulunan Yeonpyeong adasını top ateşine tutması sonucu 4'ü ağır 14 askerin yaralandığını duyurdu.

Bu arada Güney Kore YTN televizyonu görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde top ateşinin durduğunu aktarırken, ada sakinlerinin de balıkçı tekneleri ile kaçtıklarını kaydetti.

Öte yandan Yonhap ayrıca Güney Kore ordusunun Kuzey Kore ordusunda top atışını durdurması yönünde mesaj gönderdiğini bildirmişti.

(CİHAN)

ÇİN VE RUSYA'DAN İLK TEPKİLER

Kuzey Kore'nin top ateşinin ardından Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "barışa katkı yapmaları" çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken "tarafların barışa ve istikrara katkı yapmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini" belirtti.

Çinli yetkili, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "konuyu yakından izlediklerini ve gerçek durumun teyit edilmesi gerektiğini" ifade ederek, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere geri dönülmesinin zorunlu hale geldiğini ileri sürdü.

Öte yandan, Rusya da, Kore yarımadasındaki "tehlikeli tırmanış" konusunda uyarıda bulundu.

İnterfax ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adaya yönelik topçu ateşinden sonra durumun bölgede tehlikeli bir tırmanışa yol açmamasının önemli olduğunu söyledi.

KUZEY, 26 MART'TA GÜNEY KORE GEMİSİNİ BATIRMIŞTI

Uluslararası bir soruşturma komisyonunun raporuna göre, 26 Mart'ta Kuzey Kore deniz hududu yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında 46 donanma mensubunun öldüğü Güney Kore savaş gemisinin batmasına, Kuzey Kore denizaltısından atılan torpido sebep oldu.

Kuzey Kore ise raporu yalanlayarak, Seul'u sahte kanıtlar üretmekle suçlamıştı ve iki ülkenin savaşın eşiğinde olduğunu açıklamıştı. Daha sonra Güney Kore, ABD ile deniz tatbikatı yapmış, Kuzey Kore bunu savaş nedeni olarak gördüğünü belirtmişti.



Bu haber 1,139 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,059 µs