En Sıcak Konular

CHP-BDP birleşmesi, derin güçlerin projesi

23 Kasım 2010 08:43 tsi
CHP-BDP birleşmesi, derin güçlerin projesi
CHP ile BDP arasında seçim ittifakı yapılabileceği yönündeki tartışmalara, Kürt siyasetçi ve aydınları da katıldı.

Muhtemel bir seçim ittifakını değerlendiren bazı isimler, iki partinin bir araya gelmesinin temelinde, AK Parti'nin gücünü kırma düşüncesinin yattığı fikrinde birleşiyor. Yazar Ümit Fırat, ittifak arayışını AK Parti'ye karşı derin güçlerin projesi olarak görüyor. "Bu birleşme projesi, Baykal kaset hadisesinin son hamlesidir." diyor. 1991'de SHP ile yapılan ittifakı hatırlatan Fırat, o dönemde yaşananlara rağmen CHP ile bir araya gelmek isteyenler için "Mideleri kaldırabiliyorsa birleşsinler." ifadelerini kullanıyor. HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel'in yaklaşımı da benzer. Bozyel, referandum süreci ve Ergenekon davası gibi konularda saf tutanların, AK Parti'ye karşı ittifak için mücadele ettiğini savunuyor.

Kürt aydın Ümit Fırat'ın tezi şöyle: "Bu birleşme projesi Baykal'ın kaset hadisesinin son hamlesidir. İttifak yeni bir siyasi program ve demokratik bir oluşumdan ziyade bölgede daha fazla milletvekili çıkarma telaşı söz konusu. Bu birleşmenin temelinde AK Parti karşıtlığı var. Bu işin başlıca özeti bu."

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel'in yaklaşımı da benzer. Statükonun temsilcisi CHP ile bölgede kendisinden başka siyasi bir yapılanma istemeyen BDP ittifakının, Kürtler için hazin olacağı iddiasında. O da referandum süreci ve Ergenekon davası gibi konularda saf tutanların, AK Parti'ye karşı ittifak için mücadele ettiğini savunuyor. "Bunların bir araya gelmesi eşyanın tabiatına aykırı." diyen Bozyel şunları kaydediyor: "Kılıçdaroğlu, ittihatçı zihniyetten geldiklerini açık açık söylüyor. BDP'nin statükocu bir partiyle birleşmesi kendilerinin inkârı olur. CHP bölgede silinmiş bir parti. CHP Truva atı rolünü üstlenerek, Kürtleri kısa süreliğine kazanmanın peşinde. Bu yöndeki çabalar Kürtler için talihsizlik olacaktır. Zira CHP zihniyeti, Kürtlerin taleplerine karşı kapalı; haliyle Kürtler bu ittifakta beklediğini bulamayacak ve kaybeden taraf olacak."

Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkan Yardımcısı Nizamettin Maskan da birleşme tartışmalarının temelinde günübirlik siyasi çıkarların yattığını düşünüyor. Siyasi ittifakların toplumun çıkarları için yapılması gerektiğini vurguluyor.
 
zaman



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,304 µs