derin sancı | " /> derin sancı | "/>

En Sıcak Konular

CHP'de derin sancı

23 Kasım 2010 08:04 tsi
CHP'de derin sancı 

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun PM’yi yenileneceği ‘seçimli kurultay’ kararı almasının ardından Sav ve Baykal grubu kulise başladı.

Çarşaf listeye sıcak bakan Kılıçraroğlu, parti içi muhalefetin yeni yönetimi ele geçirme ihtimaliyle ‘blok’ listeyi de değerlendirmeye aldı.

Parti Meclisi’nin (PM) yenileneceği seçimli kurultay kararı alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun asıl kritik kararı, parti yönetiminin kurultayda belirlenmesi yöntemi olacak. CHP tüzüğü, yönetimin, blok ve çarşaf liste ile belirlenmesine olanak sağlıyor. İl başkanlarına yönelik gerçekleştirilen, ancak kamuoyuna açıklanmayan ankette de, eğilimin “çarşaf liste” yönünde olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu da genel başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana “parti içi demokrasi ve çarşaf liste” vurgusu yapıyor. Bu nedenle kurultayda istediği parti yönetimini blok liste ile sunması, parti içinde rahatsızlık yaratacak. Baykal ve Sav ekiplerinin, yeni PM’de yer almak için delege düzeyinde kulis yapması ise çarşaf liste konusunda Kılıçdaroğlu’nu düşündürüyor. Çarşaf listede, yönetimi, kurultay iradesi belirliyor. Kılıçdaroğlu’nun “liste kararı”, bu nedenle kritik önem taşıyor.

 Kararını çoktan verdi ama...

Kılıçdaroğlu’nun kurultay kararını halen açıklayamamasının perde arkasında, parti yönetiminin kurultayda belirlenme yöntemi ile ilgili sıkıntı yer alıyor. CHP lideri, kurultay kararını, PM üyeleri, vekiller ve il başkanları ile görüşmesinin hemen ardından verdi. İl başkanlarının kurultay eğilimini anketle de alan Kılıçdaroğlu’nun, PM’nin yenilenmesini öngören seçimli kurultay kararını BUGÜN Gazetesi de bu toplantıların ardından yansıtmıştı.

Blok mu çarşaf mı?

CHP liderinin kurultay kararını vermesine rağmen kamuoyuna açıklamamasının nedeni ise parti yönetiminin belirlenme yöntemi ile ilgili kararının kritik önem taşıması. CHP tüzüğü, yönetimin, blok ve çarşaf liste ile belirlenmesine olanak sağlıyor. Blok listede genel başkanın hazırladığı tek liste, delege oyuna sunuluyor. Blok liste yönteminde listeyi delmek organizasyon gerektiriyor. Aynı ismin çizilip aynı ismin yazılması gerekiyor. Tüzük, çarşaf listeye de olanak sağlıyor. Tüzüğe göre, kurultay gündeminde çalışma raporunun okunmasına ve görüşülmesine geçilmeden önce, delegelerin onda birinin imzasıyla önerge verilebiliyor. Önergenin kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ile kabul edilmesi durumunda parti yönetimi çarşaf liste ile belirlenebiliyor. Çarşaf listede, tüm adaylar listede yer alıyor, en fazla alınan oy sırasına göre yönetim belirleniyor. Bu durumda, isimleri kurultay iradesi belirliyor

BAYKAL VE SAV KULİS YAPIYOR

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu çarşaf liste konusunda düşündüren diğer konu ise Baykal ve Sav ekiplerinin, yeni PM'de yer almak için delege düzeyinde kulis yapması. Kılıçdaroğlu'na, PM'de "ana gövdenin" kendi ekibinden oluşması ancak Baykal ve Sav cephesinden isimlerin de PM'de yer alması yönünde öneriler gittiği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun ise,seçimler öncesi "birlik beraberlik" görüntüsüne önem verdiği ancak PM'de önümüzdeki süreçte yeniden ayrışma yaşanmasını da istemediği belirtiliyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu'nun bu ekiplere kontenjan hakkı tanımayabileceği de iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun PM'yi tamamen kendi isimlerinden oluşturarak bu ekipleri dışlaması ve blok liste ile seçime gitmesi durumunda ise, muhaliflerin, kurultayda "çarşaf liste" ile yönetimin belirlenmesi yönünde önerge verilebileceği ve "çizik operasyonu" yaşanabileceğine işaret ediliyor.

bugün



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,423 µs