En Sıcak Konular

Nabucco ve Güney Akım rakip

22 Kasım 2010 20:56 tsi
Nabucco ve Güney Akım rakip Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Guenther Oettinger, Rusya'nın Güney Akım doğalgaz boru hattı projesi ile Avrupa destekli Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin uzun vadede rakip olduğunu kabul etti.

Rusya-AB Enerji Diyalog'un onuncu yılı etkinlikleri çerçevesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Oettinger, "Avrupa'ya enerji arzının çeşitlenmesi için çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda doğalgaz talebinin artmasını bekliyoruz" dedi.

Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattı Moskova açısından rakip proje olarak görülüyor. Ankara'nın iki projeye de ihtiyaç olduğu yönündeki değerlendirmelere mukabil, Moskova Nabucco'nun doğalgaz tedariki açısından 'ölü bir proje' olduğu eleştirisi getiriyor. Son olarak Güney Akım'da Bulgaristan'la da anlaşma imzalayan Rusya, 2015 Ağustos'un da hattan doğalgaz sevkıyatına başlayacak.

Avrupa Enerji Komiseri 1994 yılında Rusya ile imzalanan enerji alanında işbirliği ve ortaklık öngören anlaşmanın da yenilenmesi gerektiğini vurguladı. "Eski anlaşma enerji alanındaki işbirliklerimize cevap vermiyor" tespitinde bulunan yetkili, "2007'de süresi dolan anlaşmanın mevcut koşullar çerçevesinde yenilenmesi gerekiyor. Bu yeni anlaşma tüm açılardan enerji işbirliğini ele almalı" tespitinde bulundu.

Rusya ve AB'nin uzun vadeli enerji politikaları açısından yeni bir strateji geliştirmek zorunda olduğunu kaydeden Oettinger, "Rusya ve AB 2050'ye kadar enerji önceliklerini belirlemesi gerekiyor" çağrısı yaptı.

Rusya, Avrupa ülkelerinin doğalgaz ihtiyacının yüzde 31'ini, petrol talebinin yüzde 27'sini ve kömür ihtiyacının da yüzde 24'ünü karşılıyor. Rusya Avrupa ülkelerine önemli miktarda uranyum arzı da gerçekleştiriyor. Ukrayna hattında yaşanan sorunlar nedeni ile Avrupa sevkıyatı son yıllarda bir kaç kez kesilmiş ve AB ülkeleri doğalgaz sıkıntısı yaşamıştı.

Cihan



Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,373 µs