En Sıcak Konular

SHP-HEP ittifakının mimarı konuştu

22 Kasım 2010 14:19 tsi
Solda, 'CHP-BDP ittifakı ne getirir, ne götürür' tartışılıyor. Söz sırası SHP-HEP ittifakının mimarlarından Fehmi Işıklar'da.

CHP-BDP ittifakıyla ilgili tartışmalara 1991 yılında yapılan SHP-HEP ittifakının mimarlarından Fehmi Işıklar da katıldı. Bir alışveriş, hesap kitap üzerinden ittifak tartışmasını yanlış bulan Işıklar, “İttifakın niye yapılacağı tartışılmalı. Birkaç milletvekili fazla çıkarmak için ittifak olmaz. İki taraf da böyle bir ittifak için hazır değil” uyarısı yaptı.

Işıklar, ittifak iddiasına sert çıkan CHP eski lideri Deniz Baykal’a da sert bir göndermede bulundu. 91 yılında yapılan ittifakı hatırlatan Işıklar, “Eğer SHP-HEP ittifakı olmasa oradan milletvekili olamazdı. Aslında bu ittifaka borçlu, ama bunu itiraf edemiyor” diye çıkıştı.

Erdal İnönü’den sonra CHP’nin sevgi fukarası bir parti haline dönüştüğünü ileri süren Fehmi Işıklar son dönemde büyüyen CHP-BDP ittifakı tartışmalarını İnternethaber’e değerlendirdi.

IŞIKLAR ADI, İNÖNÜ SOYADI YETMEDİ

Işıklar CHP ile BDP’nin ittifakı yönündeki tartışmaları nasıl değerlendirdiği sorusuna şu yanıtı verdi:
“İttifakın niye yapılacağı tartışılmalı. Birkaç milletvekili fazla çıkarmak için ittifak düşünülüyorsa ben bunu doğru bulmuyorum. Önce bu konu görüşülmeli. Ama böyle yapılmıyor. Bir alışveriş gibi ne getirir ne götürür. Ne kazanırız tartışmaları var. Siyaset bu amaçla yapılmamalı. Yanlış tartışılıyor. Geçmişte bir tecrübe yaşadık. Bu tecrübede bütün iyi niyete rağmen başarılı olamadı. Erdal İnönü bir il başkanımıza “Fehmi Işıklar’ın Kürtlerin üzerinde etkisi, benim soyadım sorunu çözmeye yetmedi” demişti. Bunlar bile yetmeyebiliyor. Daha sağlıklı bir ittifak tartışması için niçin ittifak yapılması gerektiğini çok iyi ortaya koymak gerek. Hesap kitapla yapılırsa sonuç çıkmaz. Biz sosyal demokrat bir zeminde birlikte olmalıyız diye bunu yaptık. Ama Erdal Bey’le ben çok sıkıntı yaşadık. Bu yeniden aynı şekilde yaşanacaksa hoş değil. O zaman yapılan ittifakı aşacak, onu onaracak bir tutum olursa siyaset dünyamıza büyük katkı yapar.”

CHP DE BDP DE HAZIR DEĞİL

Yürütülen ittifak tartışmasının içeriğini sağlıklı bulmayan Işıklar hem CHP hem de BDP’nin buna hazır olmadığını düşünüyor. Tam bu noktada Işıklar’a Baykal’ın Trabzon’da verdiği ittifak karşıtı mesajı hatırlattık. “Baykal’ın sözlerinde değişme yok” diyen Işıklar, “Eğer SHP-HEP ittifakı olmasa oradan milletvekili olamazdı. Aslında bu ittifaka borçlu ama bunu itiraf da edemiyor. O dönemde benimsemiyor göründü ama bundan yararlandı” eleştirisi getirdi.

İTTİFAK PARTİ İÇİ KAVGA İÇİN KULLANILIYOR

İttifak tartışmasının parti içi mücadele için kullanıldığını savunan Işıklar, “Parti içinde gizli mücadele var. Ne zaman tam olarak dışarı vurulur bilmiyorum. Hesap kitap yapıp kimi ne kadar yıpratırım diye düşünüyorlar. Demokrasi bir kültür olayı. İttifak bu demokrasinin en ileri noktası. Bunu içine sindirememiş olanların ittifak yapması ne kadar sonuç verir, ne kadar sağlıklı olur. Bunlar iyi değerlendirilmeli” dedi.

CHP ile BDP’nin ittifaka hazır olmadığını söylese de Işıklar içeriği zengin, sağlıklı bir ittifakın Türkiye’ye, hem barış hem de demokrasi açısından büyük katkı sağlayacağını düşünüyor.

CHP TABANI RAHATSIZ

Terör örgütü PKK’yı kınamayan bir BDP ile ittifakın CHP’ye oy kaybettireceği yorumları yapılıyor. Işıklar’a bu yorumları da hatırlattık. “Doğru anlatılsa böyle bir tartışma olmaz” diyen Işıklar, “Hepsi bir ağızdan kalksa sabahtan akşama 24 saat bu terör örgütü diye bağırsalar bu sorunu çözecek mi? Bu dayatmayı uygun bulmuyorum, çünkü faydası yok” değerlendirmesi yaptı.

DİYARBAKIR GEZİSİ İÇİN NE DEDİ?

Işıklar Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyareti ve mesajlarını da değerlendirdi. Ssoyal demokrat bir partinin genel başkanının bugüne kadar gitmemesi asıl büyütülmeli diyen Işıklar mesajları da basit buldu. Işıklar, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun verdiği mesajlar yeterli değil ama partinin şu anki bünyesi ileri sözler söylemek için uygun değil. “Biz daha çok gelip gideceğiz” sözleri çok basit şeyler" dedi.

IŞIKLAR CHP’YE DÖNECEK Mİ?

Küskünlerin yuvaya dönüş hazırlığı yaptığı CHP’ye Işıklar dönecek mi? Bu soruya olumsuz yanıt veren Işıklar CHP'de sevgi eksikliğinden şikayet ederek şunları söyledi:
“Ben Erdal İnönü’den sonra CHP’de sevginin kalktığını, CHP’nin sevgi fukarası bir parti olduğunu görüyorum. Birbirini sevmeyen insanların bir araya geldiği bir parti. Bu hoşuma gitmiyor. Ben hayatım boyunca dostluk, dayanışma, yoldaşlık, sevgiyi önemsedim. Sürekli hesap kitap birbirini alt etme sürtüşme halinde olmak istemem. Bu ortamı sevmiyorum. Ben küskün değilim bilinçli bir tavır aldım. Ama barış, demokrasiye katkı yapacak ciddi bir dönüşüm yaşanırsa katkı vermeye hazırım.”

 

internet haber



Bu haber 959 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs