En Sıcak Konular

'Türkiye'nin üyeliği Avrupa için hayat sigortasıdır'

22 Kasım 2010 13:58 tsi
Fransa-Türkiye Dostluk Komisyonu Başkanı ve Bordeaux Genel Konsey Başkanı Senatör Philippe Madrelle, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB)'nin hayat sigortası olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Çin'den sonra Dünya'nın en fazla büyüme hızı gösteren ülkesi konumunu sürdürdüğünü ifade eden senatör Madrelle, Atatürk'e de hayran olduklarını kaydetti.

Geçen yıl Fransa Senato Başkanı Michel Rocard ile birlikte Türkiye'ye resmi ziyarette bulunup Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile bir araya gelip fikir alışverişinde bulunan Fransa-Türkiye Dostluk Komisyonu Başkanı ve Bordeaux Genel Konsey Başkanı Senatör Philippe Madrelle, ülkesinde Samsun Büyükşehir Belediyesi heyetini ağırladı. Samsun- Bordeaux şehirleri işbirliği sözleşmesini imzalayan senatör Madrelle, anlaşmayı imzalamalarında Türkiye'nin Ortadoğu'daki lider konumunun ve sahip olduğu sosyo-ekonomik yapısına ilişkin hayranlıklarının büyük etken olduğunu belirtti.

Atatürk'ten 'Modern Türkiye'nin kurucusu' diye bahseden senatör Philippe Madrelle, 'Atatürk'e hayran olmamak mümkün değil.' yorumunda bulundu. Türk ekonomisinin gelişen trendinin farkında olduklarını ifade eden Madrelle, "Çin'den sonra dünyanın en fazla büyüme hızı gösteren Türkiye'nin farkına vardıklarını belirterek, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda, "Türkiye'nin üyeliği, Avrupa için bir hayat sigortasıdır." dedi.

Samsun ile kardeş şehir olmalarından memnuniyet duyduklarının altını çizen Madrelle, işbirliği sözleşmesinin her iki toplum arasında ekonomik, entelektüel, bilimsel ilişkilerin ve dostluk bağlarının kurulmasını sağlayacağını, Fransız-Türk diyaloğunu harekete geçireceğini ve güçlendireceğini sözlerine ekledi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise bu tür ilişkilerin, farklı kültürlerin birbirini tanıması, turizm ilişkilerinin geliştirilmesi, ticari ilişkilerin kurulması, güçlendirilmesi, bilgi ve teknoloji transferinin sağlanması, belli başlıklarda toplanan konulardaki bilgi ve deneyimin paylaşılması bakımından önemli olduğunu vurguladı. Kardeş şehir ya da kentsel eşleşmenin sağlıklı bir biçimde başlayıp sürdürülebilmesinde en önemli etkenlerden birinin de ortak özelliklere sahip kentler olması gerektiğini söyleyen Başkan Yılmaz, "Kent nüfus büyüklükleri birbirine yakın olmalıdır. Kentler benzer konularda benzer sorunları paylaşır olmalıdır. Kentlerin statüleri birbirine denk olmalıdır. İşte bu bağlamda Samsun ve Gironde bölgesi (Bordeaux) tam da tanıma uymaktadır. Bu işbirliğini imzalarken amacımız, klasik bir kardeş şehir ya da kent eşleşmesi içerisinde yerel yönetim işbirliği değil, kentsel bir işbirliği gerçekleştirmek, kentlerimizdeki resmi ve özel kurumların birlikte çalışmasına önderlik etmektir." şeklinde konuştu.

İmza töreninde Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Gironde Genel Konsey Başkanı Senatör Philippe Madrelle ve Bordeaux Kulübü Başkanı Jean Louis Triaud'a isimlerine hazırlanmış Samsunpor formalarını hediye etti.
 
cihan



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs