'kedi' cevabı | " /> 'kedi' cevabı | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Sarkozy'ye 'kedi' cevabı

22 Kasım 2010 13:41 tsi
Erdoğan'dan Sarkozy'ye 'kedi' cevabı 
Başbakan Erdoğan, Lizbon’daki NATO toplantısı sırasında “Biz kediye kedi deriz” diyerek Füze Savunma sisteminin İran’ı hedef aldığını ima eden Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye cevap verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, füze savunma sisteminin komuta olayının NATO'nun bundan sonraki toplantılarında belirleneceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Rixos Otel'de düzenlenen Fatih Projesi imza töreni sonrasında basın mensuplarını sorularını cevapladı. Erdoğan, "İsrail ordusuna yakın bir internet sitesinde bir haber yayınladı. Türkiye'nin füze savunma sisteminin komutası konusunda hem ABD hem de NATO'yla anlaştığına dair. Sistemin komutasının bir Türk komutanda olacağı ifade ediliyor. Bu doğru mudur? Türkiye, Lizbon'da bütün taleplerinin karşılığını buldu mu?" yönündeki soruya şu cevabı verdi:

"Şu anda balistik füze savunma sistemleriyle alakalı olarak görüşülen ve açıklanan başlıklar biliyorsunuz belli. Bu başlıklardan bir tanesi savunma amaçlı olarak NATO'nun bu sistemi kurması kararı. Bir diğeri radar sistemlerinin bununla bağlantılı olarak kurulması kararı. Bir diğeri burada herhangi bir hedefin belirlenmesi kararı. Burada adil, hakça paylaşım yatırımlar noktasında bunun tespiti. Komuta olayına gelince bunlar bundan sonra yapılacak olan birleşimlerde, bir araya gelmelerde o zaman tespit edilecek. Şu anda komutası şu ülkededir diye belirlenmiş bir şey söz konusu değil. Buranın komuta sisteminin tamamıyla NATO'da olması gerektiğini söyledik ve bunu savunduk. Bundan sonraki gelişmelere göre de tavrımız ülkemizle alakalı bir konuda, gelişmeler hangi noktaya gelecek bilemediğimiz için şu anda bir şey söylemek erken olur. Komutanın kesinlikle NATO'da olması gereğini ifade ettik ve NATO, malumunuz olduğu üzere bir saldırı sistemi oluşturmuyor, bir savunma sistemi oluşturuyor. NATO'nun kuruluş amacı da saldırıya yönelik değil savunmaya yönelik bir birleşimdir, bir araya geliştir. Bundan sonraki buluşmalarda, bir araya gelişlerde hangi ülkede balistik savunma sistemi kurulacak, radar sistemleri nerede kurulacak ve ona göre de komuta hangi ülkede olacak belirlenecektir. Türkiye olarak bizim bu konudaki kararlılığımız daha önce de ifade ettiğim gibidir. Bu noktada bize karşı yaklaşım da olumludur."

NATO ile ilgili bazı siyasi parti yetkililerinin açıklamasını eleştiren Erdoğan, "Bunlar geçmişten bu yana hep olan yaklaşım tarzıdır. Bunlara da alışığız. Dikkat edilirse Lizbon Zirvesi'nde artık Rusya Federasyonu bile bu zirvenin içinde bulunmuştur, buraya katılmıştır. Dünyada bir çok şey değişiyor ama ülkemizde değişmeyen zihniyetler de maalesef var. Ben bundan sonraki birleşimlerde çok daha isabetli adımların atılacağına inanıyorum." diye konuştu.

"12 mil konusunda Türkiye ile Yunanistan'ın anlaştığına dair haberler var. Buna açıklık getirir misiniz?" yönündeki soruya ise Erdoğan, "12 mille alakalı olarak anlaşmaya varıldı diye birşey yok. Çalışmalar, görüşmeler devam ediyor. Anlaşmaya varıldığı anda zaten bunu taraflar birleşik olarak açıklamayı yaparlar. Şu şu şekilde anlaşılmıştır denir, henüz böyle birşey söz konusu değil. Görüşmeleri yetkili arkadaşlarımız devam ettiriyorlar. Ondan sonra belli bir noktaya varınca önümüze getirecekler. Gerekli açıklamayı da o zaman yaparız." diye cevap verdi.

Ayrıca, Erzurum savcısının istihbari dinlemelerin mahkemede delil olarak kabul edilmesi yönündeki sorusuna ise Erdoğan, "Erzurum savcısının bu açıklamasından doğrusu benim haberim yok ama ben size sadece şunu bir ilke olarak söyleyeyim. Tabii ki mahkeme izni olmadan bu tür bir dinlemenin yapılmasını doğru bulmamız, özgürlükler noktasında, demokrasi noktasında doğru değildir." şeklinde cevap verdi.

Sözleşmeli askerlik konusunun Bakanlar Kurulu'na bugün gelip gelmeyeceği yönündeki soruya ise Erdoğan, "Bugünkü gündemimizde bana gelen böyle bir şey yok. Olursa açıklarız." diye ifade etti.

SARKOZY'YE CEVAP

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin füze savunma sistemiyle ilgili olarak 'kediye kedi deriz' yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Bilmiyorum sayın Sarkozy'nin dediğinden siz ne anladınız da biz de kediye kedi deriz. Ama burada öyle bir hedef ortaya konmadığına göre o sadece kendi hafıza kaydı içerisinde olan neyse onları açıklıyor. Kusura bakmasın biz öyle bir şey düşünmedik. Öyle bir şey düşünmüyoruz. Bizim gündemimizde kaldı ki böyle bir şey yok. Ülkemizde bir defa böyle bir konuşlanma olacak mı olmayacak mı bi defa bu belli değil. Böyle bir şey söz konusu değil. Belli bir hedef de ortada olmadığına göre sayın Sarkozy kendisi böyle bir yorumda bulunuyor. Kendi şahsını bağlar."

TALABANİ'YE CEVAP

Diğer yandan, Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin, Türkiye'ye yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, şöyle dedi: "Seçimlerde Irak'taki hiçbir siyasi partiye bizim desteğimiz olmamıştır. Her siyasi parti kendi gücü, kendi kabiliyeti içerisinde orada çalışmalarını yapmıştır, fakat seçimlerden sonra bizimle bazı istişareler yapılmıştır. Bu istişareler içerisinde sayın Talabani'nin dışında herkes gelip bizimle burada görüşmeler yapmıştır. Biz de kendilerine kanaatlerimizi düşüncelerimizi ifade etmişizdir. Olayın aslı budur."

Rum kesiminin hava sahasının ve limanların açılmasıyla ilgili soruya ise Erdoğan, şu cevabı verdi: "Bu konuyla ilgili açıklamamı ben ta Finlandiya'nın dönem başkanlığında yaptım. Eş zamanlı olarak eğer limanları açmaya hazırlarsa biz de varız dedik. Eğer eş zamanlı olarak bizimle bu tür pazarlıkların içerisine giriyorlarsa pazarlığın içerisinde biz yoğuz dedik. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Eğer eş zamanlı olarak açmaya varlarsa biz de varız. Bunu zaten ilgili bakan arkadaşlarım da her zaman dile getiriyorlar. Biz de uluslararası toplantılarda dile getiriyoruz. Bizden, kimse kalkıp da farklı şeyler bu noktada beklemesin. Zaman çok da onların istediği gibi işlemiyor. Bunu da ifade etmek isterim."

CİHAN



Bu haber 1,105 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,936 µs